Župa Krašić proslavila 22. obljetnicu proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim

5.10.2020.


Župa Presvetog Trojstva u Krašiću proslavila je 22. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca trima posebnim događajima. U dolini kardinala otvorena je planinarsko-hodočasnička staza koja nosi blaženikovo ime, postulator kauze za proglašenje Stepinca svetim dr. Juraj Batelja podijelio je sakrament potvrde krašićkim krizmanicima, a održan je i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i akademske godine, kao i zahvala za plodove zemlje.
 

 

Devetero krizmanika primilo je u subotu 3. listopada sakrament potvrde koji im je podijelio postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja. U homiliji je izrazio osobitu radost da na 22. obljetnicu proglašenja blaženim Alojzija Stepinca može biti nazočan među mladima Stepinčeve rodne župe koji će simbolično upravo na taj dan biti pomazani Duhom Svetim.

Mons. Batelja ohrabrio je krizmanike da ustraju u svojoj vjeri te da se pri poteškoćama s kojima se susreću sjete upravo blaženog Alojzija koji je živi primjer ljubavi prema Bogu, domovini i bližnjima. Podsjetio je i kako materijalna dobit ne može dovesti do sreće ako Božji blagoslov izostane te zaključio kako u blaženom Alojziju imaju sve potrebno za ostvarenje svojih života.

Za ovu svečanu prigodu krizmanici i njihovi kumovi bili su odjeveni u hrvatsku narodnu nošnju. U koncelebraciji misnog slavlja, uz domaćeg župnika vlč. Ivana Vučaka, bili su preč. Gojislav Kovačić, vršitelj dužnosti dekana Jastrebarskog dekanata, vlč. Filip Marić, upravitelj Župe sv. Nikole u Jastrebarskom, preč. Darko Pužin, župnik Župe sv. Klare u Zagrebu.

Na blagdan sv. Franje Asiškog, u nedjelju 4. listopada, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću slavljena je misa zaziva Duha Svetoga na sve osnovnoškolce, srednjoškolce i studente te zahvala na plodovima zemlje. Euharistijsko slavlje predvodio je upravitelj župe vlč. Ivan Vučak koji se u homiliji posebno obratio osnovnoškolskoj djeci potičući ih da budu pošteni ljudi koji će pomagati drugima, a ne oni koji će gledati na nedostatke drugoga. Naglasak je stavio na rečenice iz liturgijskog čitanja iz Knjige proroka Izaije pojasnivši „da smo svi vinogradari, a samo je jedan Gospodin koji upravlja svime“. „Sve što god imamo, od Njega je dano i jednog ćemo dana doći samo raširenih ruku u vječnost bez ičeg ovozemaljskog”, zaključio je.

Na kraju mise vlč. Vučak zaželio je svoj djeci i djelatnicima Osnovne škole kardinal Alojzije Stepinac uspješnu školsku godinu u ovim teškom i neizvjesnom vremenu. Nakon mise uslijedio je blagoslov kruha i plodova njiva na središnjem krašićkom trgu.

Nakon mise zaziva Duha Svetoga i blagoslova kruha, u Krašiću je blagoslovljena i otvorena planinarsko-hodočasnička staza posvećena blaženom Alojziju.

Šezdesetak planinara, šetača i domaćih mještana uputili su se odmah nakon otvorenja i blagoslova stazom dugom nešto više od dvanaest kilometara i obišli pet kontrolnih točaka: 1. Krašić, 2. crkvu Svetog Ivana, 3. kip svete Ane, 4. Jezerine i 5. Lović Prekriški.

Staza je namijenjena svima koji vole šetati, hodati i planinariti, zaljubljenicima u prirodu, kao i poštovateljima blaženog kardinala Stepinca, a vodi putevima kojima je i sam Stepinac rado šetao i posjećivao.

Projekt Staze blaženog Alojzija Stepinca realiziran je na temelju ideje Mladena Kuke i zahvaljujući suradnji Župe Krašić, Općine Krašić i Turističke zajednice Krašić.

Dubravka Ferenčić i Ines Matoš, župne medijske suradnice

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr