Vraćena redovita duhovna skrb u Općoj bolnici Karlovac

9.11.2022.

Svećenici Karlovačkog dekanata vraćaju redoviti posjet bolesnicima u Općoj bolnici Karlovac. Na zadnjem dekanatskom susretu dogovorili su da će svakog utorka i petka od 10 do 11.30 sati obilaziti bolesnike na više odjela bolnice te biti na raspolaganju za duhovni razgovor i podjelu sakramenta pomirenja te bolesničkog pomazanja što će završiti misnim slavljem u bolničkoj kapeli svetog Andrije.Utorak će bolesnike posjećivati svećenici s Dubovca mons. Antun Sente, odnosno vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik, a petkom preč. Dražen Karačić, karlovački dekan.

Duga je tradicija pastorala bolesnika u Karlovcu. Od 30. ožujka 1888. do 12. listopada 1978. u karlovačkoj bolnici djelovale su sestre Milosrdnice. Svećenici su redovito podjeljivali sakramente bolesnima i umirućima. Ipak valja spomenuti dubovačkog župnika mons. Marijana Radanovića, koji je više puta tjedno od kada je 1955. došao u Karlovac na Dubovac pa sve do svojeg preminuća, redovito odlazio u bolnicu, susretao se a bolesnicima i dijelio im sakramente. Za vrijeme upravljanja novoosnovanom župom svetog Franje Ksaverskog, na čijem se teritoriju nalazi karlovačka bolnica mons. Ferdinad Vražić pridružio se bratu svećeniku Marijanu te isto tako redovito posjećivao bolesnike. Nakon demokratskih promjena uprava bolnice uredila je dvije prostorije u bolnici jednu za sakristiju, a jednu za spomenutu bolničku kapelu svetog Andrije, gdje su svećenici Karlovačkog dekanata nedjeljom slavili misu za bolesnike i medicinsko osoblje. Uz švaračkog župnika valja spomenuti oce franjevce iz franjevačkog samostana u Karlovcu i oce pavline iz Kamenskog i Svetica.

U vremenu korene, proteke dvije godine svakog petka mons. Antun Sente, ml., posjećivao je oboljele od virusa Covid, na Covid odjelu, oblačeći se prije svakog posjeta u posebno zaštitno odijelo te je mnoge u ispovijedi i pričesti pripremio za smrt, ali i za obraćenje o čemu su mnogi kasnije posvjedočili.

Obzirom da je pandemija izazvana virusom Covid pod kontrolom u utorak, 8. studenog vraćena je redovita duhovna briga u Opću bolnicu Karlovac, a sve u dogovoru s Upravom bolnice. Prvi dan bolesnike su posjetili preč. Dražen Karačić i mons. Antun Sente, koji je posjet bolnici završio misnim slavljem u bolničkoj kapeli.

Od sada misna slavlja u kapelici svetog Andrije bit će utorkom i petkom u 11.30, a susret svećenika s bolesnicima na odjelu utorkom i petkom od 10 do 11.30 sati. Karlovački svećenici mole članove obitelji da svećenika dočekaju pred bolničkom kapelom utorkom ili petkom u 10 sati i upute bolesniku. Ovog utorka to je bilo ostvareno, stoga su tri obitelji svećenike zamolile da posjete članove njihove obitelji koji bolesni leže u određenom odjelu u Karlovačkoj bolnici. Prvog dana, obnovljenih redovitih svećeničkih posjeta Karlovačkoj bolnici, ispovjedilo se i pričestilo desetak bolesnika, a u svakoj je sobi koju je svećenik posjetio izmoljena prigodna molitva za ozdravljenje, te požrtvovno posluživanje bolesnika.

mons. Antun Sente, ml.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr