Uvođenje u službu 6 akolita i 12 lektora s područja Zagrebačke metropolije

16.12.2013.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 14. prosinca svečano misno slavlje u kapeli Presvetog Srca Isusova u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, te tom prigodom u službu uveo novih 6 akolita i 12 lektora s područja Zagrebačke metropolije.
 
Slavlju su prisustvovali poglavari i bogoslovi, predvođeni rektorom mr. Anđelkom Košćakom koji je na početku pozdravio biskupa Košića te kasnije i predstavio okupljenima kandidate.
 
U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj riječi biskup Košić rekao je kako u poslanici Kološanima (Kol 3,12-17) sv. Pavao govori o krepostima koje su potrebne u zajednici, koje konstituiraju zajednicu, Crkvu. To su: milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, podnošenje jedni drugih, opraštanje,  no iznad svega je – ljubav. „Sv. Pavao ljubav naziva „vinculum perfectionis – svezom savršenstva“. Zapravo „vinculum“ je okov, tj. ta je veza čvrsta, stalna. Sv. Augustin nazvao je Duha Svetoga „vinculum caritatis – okovom ljubavi“. Bog nas dakle želi svezati, dapače okovati. Uza što ili uza koga? Najprije uza sebe, a onda i uza naše bližnje“.

U nastavku biskup je podsjetio kako Isus u evanđelju (Iv 15,9-17), koje je u kontekstu govora o čvrstoj vezi Krista i učenika – koju on dočarava slikom trsa i loze – izriče svoju zapovijed: „ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio!“. „Dakle, nije riječ o bilo kakvoj ljubavi, nego o ljubavi po mjeri Kristovoj. A kako je on nas ljubio? Najvećom ljubavlju, koju opisuje ovako: 'Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji.' On je položio život svoj za nas, za svoje prijatelje te i nas poziva da također budemo spremni na žrtvenu ljubav, da se za druge, za svoje bližnje mognemo žrtvovati.

U tome i jest smisao vaših službi, dragi kandidati za akolitat i lektorat“, rekao je biskup te dodao: „Služba svećenika u Crkvi je služba ljubavi jer je Crkva zajednica ljubavi, kako starina kaže za rimskog biskupa koji naime predsjeda zajednicom ljubavi. Ljubav se pokazuje u razgovoru – to je molitva, kad čovjek razgovara s Bogom.“
Na kraju biskup je kandidate podsjetio na savjete sv. Ivana od Križa o molitvi, te izmolio njegovu molitvu za zaljubljene duše.
 
U službu rektora uvedeni su bogoslovi: Josip Benko iz župe Miholec, Miro Denac iz župe Donja Voća, Franjo Faltak iz župe Kalnik, Danijel Hačko iz župe Sveta Jana, Matija Jagar iz župe Marija Bistrica, Dominik Jaić iz župe Vrbovec, Krunoslav  Kolar iz župe Kraljevec na Sutli, Željko Nestić     iz župe Brezovica, Ivan Pažin iz križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Jasmin Pristušek iz župe Orehovica, Tomislav Šagud iz zagrebačke župe sv. Blaža i Predrag Bičak iz križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.
 
U službu akolite uvedeni su bogoslovi: Marinko Golek iz karlovačke župe Presvetog Srca Isusova, Ivan Lukić iz župe Lupoglav, Dominik Glasnović iz župe Retkovec, Matija Knok iz župe Lobor, Andrej Lukanović iz župe Lukavac i Dejan Tot iz župe Veliki Grđevac. (SV)
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr