Udruga mladih za Vivodinu

20.12.2013.Uloga mladih u zajednici izrazito je velika, pogotovo ako ta zajednica broji oko 600-tinjak stanovnika. Tako se mladež župe Sv. Lovro u Vivodini sastala prvi puta u subotu 14. prosinca s ciljem stvaranje udruge mladih koja bi bila humanitarnog karaktera, usmjerena primarno na stanovnike Vivodine i okolice koji su ušli u treću životnu dob te su najčešće ostavljeni na milost i nemilost okoline u kojoj žive. Nažalost, kao i u drugim dijelovima Lijepe Naše, u Vivodini živi velik broj starog stanovništva koje pogotovo u ovim zimskim danima najviše treba našu pomoć. Teški životni putovi doveli su ih do toga da danas najčešće žive sami i u neimaštini, bez pomoći ostalih koji ionako imaju vlastitih briga oko obitelji i posla te rada na poljoprivredi. Upravo zbog toga želi se povećati uloga mladih na ovim prostorima.

Iako na području župe djeluje župni Caritas koji se brine za starije, nemoćne i socijalno slabije pojedince i obitelji, mladi su se okupili s namjerom da okolini pomognu i u drugim aspektima koji nisu nužno financijske prirode: fizički radovi poput čišćenja snijega i nošenja drva, prikupljanje materijalnih donacija te najjednostavniji dar, ali dar od srca koji se može pokloniti onima koji nemaju obitelji i prijatelja jer žive u najzabačenijim dijelovima Vivodine, dar slušanja i razgovora.

Upravo takvim djelima mladi mogu najviše pomoći okolini u kojoj žive, pogotovo u današnjoj situaciji kada se gleda na svaku kunu, a treba uzeti u obzir da su velika većina okupljenih srednjoškolci i studenti koji nemaju vlastita primanja. Zbog toga je njihov potez itekako hvalevrijedan budući da pokušavaju djelovati s minimalnim sredstvima, ali s velikim entuzijazmom i voljom.

Na prvom sastanku prisustvovalo je 18 mladih iz svih krajeva Vivodine, a nadaju se da će taj broj s vremenom postati još veći. Sastanak je prvenstveno proveden u slušanju dosadašnjih iskustava pojedinaca i u iznašanju ideja koje će na sljedećem sastanku biti izabrane kao smjernice daljnjeg djelovanja društva.

Kroz takvo društvo uspjela bi se povećati povezanost mladih i Crkve budući da bi oni na taj način direktno uz pomoć svećenika i Crkve utjecali na zajednicu u kojoj žive, ali i provodili više vremena zajedno unutar samih prostora crkve učeći o nesebičnom djelovanju i utjecaju koje ono ima na pojedinca i društvo. Mladi time sami sebi stvaraju mjesto okupljanja i razmjene kreativnih zamisli i ideja kojima unapređuju okolinu u kojoj žive i rade, ali stvaraju i mjesto gdje mogu direktno komunicirati s Crkvom i raspravljati kako ona može pozitivno utjecati na okolinu.

Ana Brajković

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr