U Trnovčici proslavljena svetkovina Svete Obitelji

29.12.2014.Na blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa, u nedjelju, 28. prosinca 2014., svečano je bilo u Župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici.

U njoj je, od rujna, u tijeku Godina Svete Nazaretske Obitelji koja je u znaku molitve za očuvanje dostojanstva i svetosti obitelji, osobito svakog 8. u mjesecu (dan Svete Nazaretske Obitelji), kao i molitve za kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca, napose 10. u mjesecu u vidu župnog cjelodnevnog (ili cjelonoćnog) klanjanja pred Presvetim.

Središnje euharistijsko slavlje toga je dana predvodio o. Andrzej Wośko SCJ, župnik, koji je na početku mise pročitao jubilarce koji su u toj godini obilježili neku od "većih" obljetnica bračnog zajedništva, od 10. do 60., koju je slavio bračni par Ivanice i Petra Maloče.

Pozvao je i sve sudionike slavlja da prikažu sebe i svakog člana svoje obitelji kao prinosni dar Bogu, na oltar, sa žarkom molbom u srcu da ih zagovara Sveta Nazaretska Obitelj i očuva od svakoga zla. U homiliji, o. Wośko postavio je tri pitanja kao svojevrstan "obiteljski ispit savjesti": "Idu li svi članovi moje obitelji redovito na nedjeljnu svetu misu?", "Ispovijedaju li se svi članovi obitelji redovito?", "Prakticira li se u obiteljima zajednička obiteljska molitva?"

Kao poseban uzor bračnog zajedništva i svetosti spomenuo je blaženike Mariju i Luigija Beltrame Quattrocchi koje je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženima 2001. godine. Osobito je istaknuo njihov čin hrabre odluke zaštititi po svaku cijenu nerođeni život i njihovo potpuno pouzdanje u Božju providnost.

Na završetku misnog slavlja župljanima su se obratili voditelji Zajednice obitelji župe (ZOŽ), bračni par Eda i Marijan Šafarić, te progovorili o zajednici koja u župi djeluje od ožujka 2012., potičući i druge obitelji da se u nju uključe. Susreti ZOŽ-a održavaju se posljednji ponedjeljak u mjesecu kada se obrađuju različite teme vezane uz obitelj, naglasila je gospođa Šafarić. ZOŽ aktivno sudjeluje u župnim događanjima, organizira hodočašća, pruža potporu obiteljima u potrebi i pomaže mladima HDM-a.

Želja ZOŽ-a je da se u nju uključe i: mladi bračni parovi i obitelji s više djece, obitelji sa samohranim roditeljem, obitelji s rastavljenim roditeljima, obitelji s bolesnim članovima, osobito s djecom u teškoćama u razvoju, prognane i doseljene obitelji, obitelji u kojima vlada nasilje i preljub, ovisnost o drogama, alkoholu i kocki, obitelji u kojima je jedan roditelj zatvorenik i dr.

"Misija Zajednice obitelji je radost življenja zajedništva u Crkvi i društvu, svjedočenje kršćanskog braka i obitelji i pružanje uzajamne potpore", zaključila je Eda Šafarić.

Čitavu nedjelju Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa obitelji su pred oltar donosile i "Nazaretske kućice" koje su izradile u vremenu od 10. do 28. prosinca, istovremeno obrađujući stožerne i bogoslovne kreposti te deset Božjih zapovijedi, prema predlošku što ga je učinio Ured za obitelj Hrvatske biskupske konferencije, a kao vid priprave za 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u travnju 2015.

Jelena Vuković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr