U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

14.12.2011.

slika

U komentaru novoga broja Glasa Koncila od 18. prosinca daje se osvrt na potpisivanje Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji i na proglašavanje toga potpisa povijesnim, za kojega je čak Predsjednik Republike rekao: "Ovo je povijesni čin – po svojoj važnosti stoji uz bok odluci Hrvatskoga sabora o neovisnosti."

Ipak postoji bitna i neusporediva razlika između saborske odluke i potpisa u Bruxellesu – kaže se u komentaru. Naime, odluci Hrvatskoga sabora prethodio je referendum na kojem je sudjelovalo 83,56% stanovnika Hrvatske s pravom glasa i 93,24% izjasnilo se za samostalnu Hrvatsku, pa je saborska odluka imala itekakvo pokriće. Potpis u Bruxellesu zapravo je izraz određene politike i svoju potvrdu ili osporavanje tek treba dobiti na najavljenom referendumu. Politički inženjering po kojem odluku može donijeti samo 25% plus jedan glas svih hrvatskih stanovnika s pravom glasa, pod uvjetom da se na referendum odazove njih 50% plus jedan očito je smišljeno režiran za manipulaciju hrvatskim narodom. No, ta se mogućnost manipulacije može izbjeći sudjelovanjem u odlučivanju tj. na referendumu, a odluka nije teška samo zbog toga što Hrvatska po pozitivnom ishodu referenduma gubi svoju samostalnost i znatan dio svoga suvereniteta, nego i zato što većina u Hrvatskoj nije ni minimalno primjereno upoznata što eventualni ulazak Hrvatske u EU stvarno donosi. Stoga je iznimno važno da se hrvatski građani informiraju o Europskoj Uniji, o Lisabonskom ugovoru, o stvarnoj ulozi pojedinih upravnih tijela EU-a, o odnosu EU-a prema vrednotama, o odnosu prema kapitalu kao i o sadržaju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji.

Naslovna tema je biskupsko ređenje biskupa koadjutora Dražena Kutleše u Poreču, istaknuta je i završna proslava 300. obljetnice rođenja jednog od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika isusovca Ruđera Boškovića kojega je kardinal Josip Bozanić na misi u Rimu prozvao "čovjekom došašća".

Na blagdan Bezgrješne papa Benedikt XVI. podsjetio je na temeljnu zadaću suvremene Crkve – da "posred Božjih utjeha i progona svijeta mora ljudima donositi Isusa", a biskupi ComECE-a zatražili su potpuni prekid financiranja istraživačkih projekata koji uključuju korištenje tzv. embrionalnih matičnih stanica a što uključuje uništenje ljudskih embrija.

Svaki kupac ovoga broja Glasa Koncila dobiva i posebno otisnuti Katolički kalendar za 2012. godinu.

U intervjuu Karmela Martinović-Grčić, voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije Policijske uprave osječko-baranjske, koja je nedavno objavila zapaženu znanstvenu studiju: "Učestalost nasilja nad djecom u Republici Hrvatskoj", ističe kako je najvažnija prevencija da do nasilja niti ne dođe, a "u slučaju saznanja da je netko žrtva obiteljskog, vršnjačkog ili kakvog drugog oblika nasilja, to je potrebno prijaviti mjerodavnim stručnim službama jer je to jedini pravi put za pružanje pomoći žrtvi, ali nerijetko i nasilniku kojega nije svrha samo kazniti već i naučiti boljem, prihvatljivom modelu rješavanja sukoba".

Mihovil Španja, hrvatski plivački paraolimpijac, osvajač triju medalja na nedavnim Svjeskim sportskim igrama u Dubaiju, iznosi svejdočanstvo o svom putu do uspjeha, važnosti obitelji te svojoj spoznaji da je "čovjek bez motiva – tužan čovjek".

"'Duhovni bum' u mjestu iz bajke" naslov je reportaže iz župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici koja je doživjela duhovni preporod, a mladi su svoje stranice posvetili temi darivanje, pomaganje i duhovno darivanje. (gk)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr