Svjetlo mira u zagrebačkoj katedrali

16.12.2013.Savez izviđača Hrvatske i ove je godine tradicionalno organizirao dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, a u nedjelju 15. prosinca ispred zagrebačke katedrale svjetlo mira uručili su predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki koji ga je predao mons. Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke katedrale.
 
Mons. Kuhtić je poručio vjernicima na svetoj misi, kojoj je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, neka Betlehemsko svjetlo upale i u svojim srcima. "Iz ove prvostolnice, noseći svjetlo Betlehema, molimo u tišini svojih srca: Isuse, koji si rođen u Betlehemu, budi uvijek s nama. I ne daj nikada očima našim izgubiti sjaj tvoje ljubavi i prisutnosti", kazao je rektor zagrebačke prvostolnice.
 
Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske, Bojan Smode, podsjetio je da je dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku tradicionalna inicijativa izviđača i traje više od 20 godina, od ratne 1992. "Na prvu nedjelju Došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, gdje su u subotu sudjelovali i naši predstavnici, svjetlo je danas došlo u zagrebačku katedralu, a idući tjedan dana obići će cijelu Hrvatsko kroz izviđačke udruge", rekao je Smode.
 
Napomenuo je da je Betlehemsko svjetlo jedini otvoreni plamen koji se može voziti avionom i da ta poruka mira dosad nije naišla ni na kakvu zapreku.
 
Betlehemsko će svjetlo u Badnjoj noći zasvijetliti u svim našim župama odakle će ga vjernici moći ponijeti svojim kućama. (Pastoral mladih/HINA; foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr