Sedmo Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj na Uskrsni ponedjeljak

5.4.2021.Radost Kristova uskrsnuća na poseban se način slavi u čitavom vinagorskom kraju, a iz tog je običaja proizašlo i Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, koje je ove godine održano po sedmi puta.

Gromoglasni pucnjevi kubura pitomim zagorskim bregima odjekuju još od prvih zraka sunca u uskrsnu zoru, a vrhunac proslave za župljane Župe Vinagora je Uskrsni ponedjeljak, kada je običaj da se na njihovu bregu, zagovarajući se Majci Božjoj Vinagorskoj, okupljaju kuburaši iz raznih krajeva Lijepe Naše, pa i susjedne Slovenije.Nažalost, zbog epidemiološke situacije, na ovogodišnjem su hodočašću sudjelovali uglavnom članovi domaćeg Kuburaškog društva “Vinagorska kubura“, ali je proslava bila gotovo jednako radosna i svečana. Započela je tradicionalno kraj kapele sv. Barbare, odakle su, nakon blagoslova, kuburaši prenijeli tron Majke Božje Vinagorske u župnu crkvu.Svečano misno slavlje na otvorenome predvodio je vlč. Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Južnoafričkoj Republici. U svojoj je propovijedi vjernike pozvao na zahvalnost za sve blagoslove koje svakodnevno primaju, a kojih bi trebali postati još više svjesni u specifičnim okolnostima koje obilježavaju ljudsku svakodnevicu već više od godinu dana.

"Bog nas u ovo vrijeme želi pitati jesmo li zaboravili duhovnu blizinu. Jer duša čovjekovu tijelu daje život. Ne daje tijelo život duši, već obrnuto. Ne daje čovjek život čovjeku, nego Bog daje život čovjeku. To je Uskrs. I ako preko Velikog petka dolazimo do Uskrsa, onda to možemo naučiti" -  rekao je vlč. Paviša.

Na misi je pjevao Zbor mladih Društva sv. Elizabete, a uz vlč. Pavišu i domaćeg župnika, vlč. Dragutina Gerecija, sudjelovali su i vlč. Franjo Mezak, župnik u Desiniću i vlč. Drago Bosnar, župnik u Oroslavju, rodom iz Župe Vinagora.Zbog epidemiološke situacije izostala je velika vanjska proslava i druženje, ali gromoglasni pucnjevi kubura i ovog su Uskrsnog ponedjeljka odjekivali podno zidina cinktora barokne vinagorske crkve.

Jelena Jazbec
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr