Samoborsko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

4.8.2021.Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu ponovno je okupilo veliki broj župljana župe sv. Anastazije, župe sv. Ivana Krstitelja, župe Krista Kralja, župe Duha Svetoga i veću skupinu vjernika župe sv. Martina biskupa. 

Hodočašće su započeli  pješaci 2. kolovoza koji su nakon noćnog hoda stigli u svetište Majke Božje u Mariji Bistrici predvođeni vlč. Josipom Čuligom. Dočekao ih je rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević ne krijući zadovoljstvo što su romari pjesmom i molitvom najavili dolazak vozočasnika u popodnevnim satima.

Svetište su Samoborci i Samoborke počeli ispunjavati u popodnevnim satima 3. kolovoza. Okupivši se u Crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom formirali su ulaznu procesiju kojom su ušli pred lik Majke Božje pjevajući starodrevne zazive pjesama kojima su iskazivali svoju radost što su mogli sudjelovati i ove godine u slavlju Boga i Njegove Majke. U ulaznoj procesiji veliku svijeću je nosila gradonačelnica grada Samobora Petra Škrobot koja je dugogodišnja hodočasnica u Svetište, a nekoliko puta ranijih godina stigla je u Svetište s pješacima. Svijećom je prinjela na oltar i sve one koji nisu mogli sudjelovati u slavlju u Mariji Bistrici ove godine. Narod se obradovao vidjevši svoju gradonačelnicu u svečanoj ulaznoj procesiji.U procesiji su neizostavni tronuši koje nose djevojke u svečanim narodnim nošnjama, vjernici u svojim narodnim nošnjama i nošnjama pojedinih vjerničkih skupina. Slijedilo je klanjanje pred Presvetim, euharistija i Put svjetla te oproštajna procesija u bazilici. Svetu misu u svetištu predvodio je rektor preč. Domagoj Matošević.

"Svatko od nas imao je iskustvo biti na nekom lijepom mjestu, u društvu, ali nas ponekad obveza prisili promjeniti sredinu, a teško se odvojiti", rekao je u homiliji rektor Matošević povezujući to s prispodobom prema kojoj je Isus svoje učenike poslao na lađu gdje ih je dočekala oluja i nemoć. "Upravo se tako i mi ponekad osjećamo slabi i nemoćni u svojim životnom olujama, ali zato postoje blagoslovljeni trenuci",  istaknuo je propovjednik "u kojima smo potrebni Božje milosti i zato hodočastimo, jer ne možemo sami, a Isus nas hrabri i govori nam 'Ja sam s vama!'".  U koncelebraciji su bili dekan i župnik samoborski, prečasni Ivica Cik, župnici iz Luga i Domaslovca vlč. Josip Čulig i vlč. Anto Pavlović i samoborski kapelan vlč. Marko Nimac.

Put svjetla na kalvariji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tekstovi pojedinih postaja pozivaju vjernike na život zagledan u Krista, a ove godine moderirao ih je vlč. Ivica Cik, župnik župe sv. Anastazije. Program u Svetištu završio je pred likom Majke Božje u bazilici molitvom i pjesmom koja je dugo u noć odzvanjala Marijom Bistricom. Ovogodišnje samoborsko proštenje završit će 5. kolovoza u popodnevnim satima zahvalnom euharistijom kojoj će prethoditi procesija kroz grad Samobor.
Radovan Librić/Silvija Blažević 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr