HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.04.2021.

Proslavljena svetkovina Božjega milosrđa u Trnovčici



Milošću Božjom ove je godine dostojanstveno i svečano proslavljena svetkovina Božjega milosrđa u župi Blažene Djevice Marije Majke Crkve u Trnovčici. Uoči svetkovine župa je pod vodstvom župnika p. Mirka Sadaka i zajednice Milosrdnog Isusa predano obavljala devetnicu Božjem milosrđu s pobožnostima i sv. misom svakoga dana u 15.00 sati. Zajednica Milosrdnog Isusa, koju predvodi prof. Marijana Biuk, već 20-ak godina okuplja znatan broj molitelja. Svih ovih dana aktivan je bio i župni zbor mladih koji je pod vodstvom prof. Zrinke Perić glazbeno animirao misna slavlja.
 
Sv. misu na blagdan Božjega milosrđa predslavio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Biskup je okupljene vjernike otajstveno upoznao sa simbolikom muke, uskrsnuća i otkupljenja ljudskog roda predstavivši nam vodu koja se izlijeva iz milosrdnog Isusovog srca kao snagu oprosta koja nas čisti od grijeha, krv kao snagu otkupljenja i žrtve, a zrake koje izlaze iz Isusova srca kao duh i poziv na život i vječnost. Biskup je ohrabrio nazočne da i sami postaju lice milosrđa u jednome svijetu koji toliko žeđa za žrtvom i milosrđem.


 

HOMILIJA

Na početku homilije mons. Šaško naglasio je sljedeće: "Slavlje nedjelje Božjega milosrđa usko je povezano sa slavljem nedjelje koja od kršćanske starine nosi ime 'bijela' (in albis), bolje: svijetla, sjajna, blistava, po odjeći koju su od vazmene noći svoga krštenja nosili novokrštenici i na današnji dan tu odjeću odlagali. Ono što je po odjeći izvanjski vidljivo kao svijetlo, živi u njima snagom zaodjenutosti u Krista, Svjetla od Svjetla."



Nadalje biskup je u propovijedi podsjetio se naš Spasitelj predao za nas: "Neka riječ, rečenica u nama rađa nove misli. Kada pročitam rečenicu da je svaki vojnik dobio dio odjeće, što je očito bila redovita praksa među izvršiteljima kazne razapinjanja, pomislim na povratak kući, kamo su odnijeli te tkanine natopljene krvlju. To su znakovi onoga što je Bog po svome Sinu učinio za nas. On nam se predao. Nama nije ostavio sam komad tkanine, nego svoje tijelo i krv, svoj život u zajedništvu s Bogom. On se lomi za nas, tako da – s jedne strane – nitko ne ostane bez (u)dijela, a – s druge strane – da ostane sačuvana cjelina, kao što pjevamo euharistijskomu Kristu: „Kad ga lomiš nije dio, nije kriška nego cio ljudima se predaje“."



"Naši su životi natopljeni istom vodom, krvlju, Duhom, otkupljenjem. Na Crkvi, na otajstvanome Kristovu tijelu, koje smo mi, vidljivi su tragovi Kristove muke, jer Krist trpi u nama, a mi nadopunjamo njegovu muku. Ali, vidljiv je i život uskrslih, snaga Duha Svetoga. I svatko tko, poput apostola Tome, želi ne samo vidjeti nego i dodirnuti Krista živoga, može to učiniti dodirujući Božje milosrđe po našim djelima milosrđa", istaknuo je biskup Šaško.
 
Duhovnost milosrđa Božjeg aktualna je i živa među pukom u Trnovčici koji se rado okuplja i već dvadesetak godina svjedoči kako je, po riječima pape Franje, Božje ime milosrđe, tako da i mnogi vjernici izvan župe tradicionalno dolaze u zagrebačku Trnovčicu i zdušno se utječu u beskrajno more milosrđa Božjega.
 
Vesna Šiško
Ispišite stranicu: