HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.10.2021.

Proslavljen župni blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa



U prekrasnom ambijentu dvorišta župne crkve svete Terezije od Djeteta Isusa na zagrebačkom Trnju svečano je u petak 1. listopada 2021. godine proslavljen župni blagdan. Upravitelj župe vlč. Mario Pavić na početku svetog misnog slavlja pozdravio je i izrazio dobrodošlicu svim okupljenim vjernicima, župljanima, hodočasnicima koji su se s ružama u rukama okupili oko oltara i koji su došli iskazati pobožnost sv. Maloj Tereziji.

Predslavitelj svete mise bio je mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskoga duhovnoga stola, koji je u svojoj homiliji podsjetio na značaj svetaca na našem vjerničkom putu, posebice istaknuvši svetost Male Terezije. Prisjećajući se njezinog kratkog, ali znakovitog životopisa mons. Subotičanec naglasio je kako on na poseban način predstavlja poziv na nasljedovanje u življenju naše vjere i evanđeoskih ideala.





"Gledajući njezin primjer danas razmišljamo o našem životu, on nam je kao putokaz kako nastojati živjeti da bismo dosegnuli cilj - život u vječnosti s Bogom. Sveci su primjer da je čovjeku moguće odgovoriti na Božji poziv."

Mons. Subotičanec istaknuo je kako nam je želja "posebno danas u molitvi otkriti što nam sv. Terezija želi poručiti svojim životom. Posebice nama ljudima današnjeg vremena, površnog i punog senzacionalizma. Mala Terezija je živjela potpuno prihvaćanje Božjeg poziva u svojem životu. Proglašena je sveticom i kao takva postaje nam uzor i nadahnuće za vlastito nasljedovanje i svjedočenje Isusa Krista."

Mons. Subotičanec potaknuo je vjernike da se ugledaju u lik ove svetice koja pokazuje kako sve svoje pouzdanje stavlja u Božje ruke, kako bi se i sami mogli mijenjati, obratiti, vjerovati potpuno i bezuvjetno. Naposljetku, izrazio je želju da nam sv. Terezija pomogne svojim zagovorom, da nas tješi i svojim primjerom usmjerava po zapovijedi ljubavi, da budemo uvijek zagledani u njezinu svetačku duhovnost, odani i nepokolebljivi u ljubavi.



Na kraju svete mise uslijedio je blagoslov ruža i župnikova zahvala svim prisutnima vjernicima, svećenicima, Zboru svete Male Terezije te svima koji su pridonijeli organizaciji proslave blagdana župe. Nakon svete mise vjernici su iskazali poštovanje naklonom pred moćnikom sv. Terezije. Uslijedilo je i kratko druženje u dvorištu župne crkve nakon kojeg su vjernici obogaćeni blagoslovom i sa „svetičinom“ ružom u rukama krenuli svojim domovima.
Ispišite stranicu: