Priprema Katoličkog sveučilišta za Božić

16.12.2011.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište, koje je ove godine upisalo drugu generaciju studenata povijesti, na specifičan se način pripremilo za nadolazeće blagdane. Studenti su se u četvrtak, 15. prosinca susreli s rektorom Sveučilišta, vlč. Željkom Tanjićem i povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Ivicom Budinšćakom.

Predvođeni Rektorom, nekolicinom profesora te ostalim osobljem, najprije su se okupili u predvorju Sveučilišta kako bi se zajedno pomolili te okitili božićno drvce. Molitvu je predvodio Povjerenik za pastoral mladih. Studenti su se za tu priliku u nekoliko dana organizirali te formirali „zbor“ sastavljen od desetak studenata. Zbor je na početku i kraju molitvenog dijela druženja otpjevao po jednu adventsku pjesmu. Nakon molitve studenti su zajednički okitili božićno drvce, koje je vlč. Ivica prethodno blagoslovio.

Nakon što je drvce okićeno, svi prisutni uputili su se na zajedničko druženje Rektora, Povjerenika i studenata. Povjerenik je studentima predstavio rad Ureda za pastoral mladih te izrazio nadu za aktivnijim angažmanom i uključivanjem studenata Katoličkog sveučilišta u rad Ureda, točnije Odjela za dušobrižništvo studenata.

Također je predstavio ideju formiranja povjerenstva studenata koje bi činio po jedan student sa svakog fakulteta koji bi tako tvorili svojevrsni „studentski zbor“ kako bi se na jednoj novoj razini ostvarila suradnja sa studentima. Povjerenik Ivica je najavio i klanjanje studenata predviđeno za veljaču, te hodočašće studenata u Mariju Bistricu na što su studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta posebno pozvani.

Nakon toga se Rektor obratio studentima te im, osim znanstvenog i kulturnog razvoja koji Sveučilište nudi istaknuo važnost odgoja savjesti u formiranju intelektualca, što je aspekt koji Hrvatsko katoličko sveučilište razlikuje od ostalih. Ono osim zakona Ministarstva, znanosti obrazovanja i sporta u svom statutu ima i neke kanonske odredbe koje ga čine katoličkim, te ga osposobljavaju i za odgoj savjesti.

Druženje je zaključeno nadom u ponovni susret studenata, Rektora i Povjerenika, te sa željom za što boljom suradnjom i studentski pastoralni angažman.

Jozefina Javni

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr