Priopćenje sa sjednice biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine

5.9.2015.U petak, 4. rujna 2015. godine, u Konzistorijalnoj dvorani Biskupskoga ordinarijata Križevačke eparhije u Križevcima, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju Dvadeset i sedmu sjednicu, kojoj je predsjedao nadbiskup i metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić, i na kojoj su sudjelovali svi biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

U svome je pozdravu mons. Kekić, domaćin zasjedanja, istaknuo važnost toga i takvih susreta biskupa, jer su oni pokazatelji osobitoga zajedništva koje daje važnost bogatstvu naše Crkve po prisutnosti grkokatoličkih vjernika.

To je znakovito osobito ove godine, kada se slavi 100. obljetnica dolaska sestara Reda svetoga Vazilija Velikoga u Hrvatsku. Pozdravljajući prisutne medijske djelatnike upozorio je na nedostatnost medijske brige javnih medija prema životu u Križevcima i okolici.

Nadovezujući se na pozdravne riječi, kardinal Bozanić je također upozorio na opasnosti koje se javljaju zbog pokušaja centralizacije medija čime se ne daje dovoljno prostora manjim gradovima i drugim lokalnim sredinama.

Zabrinjavajuća je pojava dokidanja medijskih centara javnih medija u Hrvatskoj. To može biti dio nastojanja da se medije lakše nadzire u skladu s političkim i drugim interesima, kao i okvira za manipuliranje informacijama.

Zato su i sjednice biskupa Metropolije, koje se održavaju u središtima pojedinih biskupija, znak onoga što bi bilo poželjno za cijelo hrvatsko društvo: omogućavanje da do izražaja dođu vrijednosti i životne sastavnice raznih krajeva i mjesnih stvarnosti.

Biskupi su razmatrali glavne naglaske pastoralnih programa u novoj pastoralnoj godini, planirajući sadržaje naročito u povezanosti sa Svetom godinom milosrđa.

Zadržali su se i na aktualnim pitanjima u kontekstu sadašnjega hrvatskog i europskog trenutka.

Biskupi Metropolije
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr