Priopćenje sa sastanka članova Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa

20.6.2017.


Sastanak članova Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa održan je u utorak 20. lipnja, u  prostorijama HBK u Zagrebu. Sastanak je otvorio predsjednik  Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a sastanak je moderirao ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.

Uz redovno izvješće o radu Hrvatskog Caritasa u proteklom razdoblju i aktualnim i dolazećim  aktivnostima, glavna tema sastanka bilo je predstavljanje „Strateških smjernica Hrvatskog Caritasa za razdoblje 2018.-2023. god." te Softvera za praćenje i unaprjeđivanje rada mreže nad/biskupijskih Caritasa. Temeljem iskustava iz nedavne migrantske krize i prije toga katastrofe izazvane poplavama, ukazala se potreba za specifičnim profiliranjem određenih aktivnosti usmjerenih na realizaciju postavljenih ciljeva kroz provođenja aktivnosti podjelom na specifične zadatke koji će biti realizirani kroz određeno vrijeme, zajedno s osiguranjem kvalitete. Strateški plan je odgovor na izazove u području humanitarno-socijalnog djelovanja i rada Caritasa u narednom razdoblju, a da bi adekvatno odgovorio na izazove mora i ići u korak s vremenom, ojačati kapacitet mreže Hrvatskog Caritasa, te stvoriti odgovarajuće strukture i procedure. Upravo je u skladu s tim predstavljen i projekt izrade novog softvera. Funkcija softvera bit će prije će svega unaprjeđenje rada Caritasove mreže ali i partnersko povezivanje s drugim institucijama koje se bave socijalno-karitativnim radom u Republici Hrvatskoj.

Mons. Fabijan Svalina izložio je i rezultate akcija „Pomagati je lako“ i „Za 1000 radosti“, kojima je direktno potpomognuto oko 5000 obitelji, akcije „Nedjelja Caritasa“ te „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“, iz koje se prikupljena sredstva uplaćuju Caritasu BiH. Izvijestio je također da je u travnju završen i Projekt zbrinjavanja izbjeglica i migranata, koji je započeo 2015. god. a odnosio se na tražitelje i korisnike međunarodne zaštite u Hrvatskoj, kojima se u posljednjoj fazi pomoglo financiranjem različitih integracijskih aktivnosti. Sudionike je obavijestio kako je u akademskoj godini 2015./2016. Hrvatski Caritas stipendirao 15 studentica i studenata, od toga njih deset u suradnji s Hrvatskim katoličkim radijem, a još 5 u suradnji s nad/biskupijskim Caritasima. Predstavio je i publikaciju koju je izdao Hrvatski Caritas pod naslovom: „Izbjeglička kriza u Hrvatskoj - Program žurne pomoći 2015.-2016.“, koja dokumentira rad Caritasove mreže i prati uključivanje volontera te sadrži sve relevantne informacije i statističke podatke vezane uz izbjegličku krizu.

Mons. Josip Mrzljak obavijestio je članove Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa kako je stigla poruka Svetog Oca uz  proglašenje 1. Svjetskog dana siromašnih. Svjetski dan siromašnih obilježavat će se 33. nedjelju kroz godinu, a ove godine 19. studenoga pod motom „Ne ljubimo riječju, već djelima!“. U njoj je papa Franjo pozvao sve ravnatelje Caritasa da se u svojim nad/biskupijama zauzmu za ovaj „Svjetski dan siromašnih“ kako bi on postao tradicija koja će konkretno pridonijeti evangelizaciji i snažno podsjećati naše vjerničke savjesti, omogućujući rast u uvjerenju da nam dijeljenje sa siromasima omogućuje shvatiti najdublju istinu evanđelja. „Siromašni nisu problem: oni su bogatstvo iz kojega treba crpiti dok težimo prihvatiti i prakticirati u našem životu bit evanđelja“ – rekao je papa Franjo u svojoj poruci. Biskup Mrzljak zatražio je da se u nad/biskupijama primjereno obilježi taj dan, podsjećajući istodobno kako je poslanje Caritasa svakoga dana brinuti i skrbiti za potrebite i siromašne.


Osoba za kontakt: renata.horvat@caritas.hr ; caritas.croatia@caritas.hr; tel: 01/ 5635 045;   mob: 091 26 35 013.

Ksaverska cesta 12 a – 10000 Zagreb, Hrvatska, Tel: +385 1 5635045, Fax: +385 1 5635003,
e-mail: caritas.croatia@caritas.hr ,http://www.caritas.hr, OIB: 60100836848

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr