Priopćenje s IX. sjednice Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije

18.11.2014.U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu održana je 17. studenoga 2014., pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, deveta sjednica Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije.

Na sjednici su sudjelovala 43 člana Vijeća.

Nakon zajedničke molitve Trećega časa Kardinal je, pozdravljajući nazočne, ukazao na važnost župne kateheze uspoređujući ju s ostalim oblicima odgoja u vjeri u Zagrebačkoj nadbiskupiji, primjerice, s katoličkim vjeronaukom u osnovnim i srednjim školama, ističući pritom kako ohrabruje činjenica da ove školske godine bilježimo veći broj upisanih učenika na spomenuti predmet, pogotovo u srednjim školama, što s jedne strane ohrabruje, ali s druge strane i obvezuje.  U prvoj središnjoj točki sjednice dr. Denis Barić, tajnik Prezbiterskoga vijeća, održao je predavanje »Važnost župne kateheze unutar pastoralnoga planiranja«, u kojemu je naglasio da među mnogobrojnim oblicima pastoralnoga djelovanja u župnoj zajednici povlašteno mjesto pripada upravo katehezi poradi toga što je posrijedi proces odgoja u vjeri, odnosno Crkva želi biti uvijek i svugdje vjerna Gospodinovom pozivu i poslanju: Idite i učinite mojim učenicima sve narode (Mt 28, 19).

Istaknuo je i da župna kateheza nije stvar pojedinca, koliko god on bio kompetentan i koliko god imao iskustva, već je ona dužnost, briga i djelo cijele zajednice.

U toj pak zajednici, velika su očekivanja od svećenika – predvoditelja zajednice. Naime, jedna od prioritetnih zadaća i zasigurno nezamjenjivih koja stoji pred poslanjem svećenika jest upravo biti odgojitelj u vjeri povjerene mu zajednice te brinuti o rastu u vjeri svih članova zajednice, naglasio je dr. Barić.

U sljedećoj točki sjednice, nadovezujući se na održano predavanje, svoja iskustva u župnoj katehezi, kao i određene mogućnosti i izazove s kojima se u njoj susreću, iznijeli su vlč. Danijel Dukić, preč. Ivan Frkonja, vlč. Norbert Koprivec, fra Branko Lipša, OFMCap te vlč. Antun Sente, st.

Predavači su predstavili župne zajednice iz kojih dolaze i načine kako organiziraju župnu katehezu, navodeći pritom da ona nije svedena samo na pripravu za primanje pojedinih sakramenata, već uključuje djecu i mlade svih dobnih skupina, rad s roditeljima djece, zaručnicima te odraslima koji su članovi pojedinih zajednica koje djeluju u župi.Istaknuli su da su im u tome velika pomoć brojni suradnici, primjerice redovnici, redovnice, kao i animatori mladih Zagrebačke nadbiskupije.   
 
U raspravi koja je uslijedila, svećenici su primijetili da unatoč prijeporima i pitanjima koja se učestalo pojavljuju glede župne kateheze, ipak možemo svjedočiti raznolikosti djelovanja i napora koji se ulažu u taj oblik odgoja u vjeri, i to treba čuvati, pri čemu je potrebna daljnja ustrajnost, jer uvođenjem katoličkoga vjeronauka u školski odgojno-obrazovni sustav, župna kateheza nije ukinuta. Dapače, ona ostaje i dalje najvažniji čimbenik u procesu rasta u vjeri cijele župne zajednice.  

U posljednjoj točki dnevnoga reda, mons. Juraj Batelja održao je izlaganje na temu: »Ususret kanonizaciji blaženoga Alojzija Stepinca«, pri čemu je ukazao na pojedinosti vezane uz tijek postupka kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca.Mons. Batelja pozvao je svećenike da im blaženi Alojzije Stepinac bude svijetli uzor služenja te primjer unutarnjega jedinstva Crkve, pape i hrvatskoga naroda.

Sjednica je završila molitvom.

dr. Denis Barić
tajnik Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije
 
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr