Priopćenje s Dvadeset i pete sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

20.2.2015.U Biskupskome ordinarijatu Bjelovarsko-križevačke biskupije u Bjelovaru, u četvrtak, 19. veljače 2015. godine, održana je 25. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića.

Sjednici su prisustvovali svi biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, domaćin Sjednice te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Središnja točka Sjednice bila je pastoralna godina u znaku bl. Alojzija Stepinca, na tragu ranije donesenih odluka i poticaja za osmišljavanje i življenje jakih vremena ove liturgijske godine, osobito došašća i korizme. Biskupi su se osvrnuli na ostvarivanje hodočašća i pohoda vjernika u mjesta: Blaženikova rođenja (Krašić), njegove nadbiskupske službe (Zagreb), zatočeništva (Lepoglava i Krašić) i beatifikacije (Marija Bistrica), a osobito na njegov grob u zagrebačkoj prvostolnici.

Istaknuto je da je vidljiv snažan odaziv vjernika, povećan je broj hodočašća, poraslo je zanimanje mladih i sudjelovanje u pobožnostima. Predstavljen je program hoda s relikvijama bl. Alojzija i njihovo čašćenje u svim župama Zagrebačke nadbiskupije (od početka korizme 2015. do spomendana bl. Alojzija 10. veljače 2016.).

Biskupi su konstatirali da se u hrvatskoj javnosti raznim sredstvima pokušava nametnuti trend ignoriranja važnosti bl. Alojzija u životu hrvatskih vjernika tako da se gotovo zanemaruju događaji i slavlja povezana s blaženim Kardinalom, a koja su ispunjena oduševljenjem vjernika.

To je tim žalosnije jer je upravo on sjajan uzor i putokaz izgrađivanja i promicanja istinskih vrijednosti u hrvatskome društvu. Ipak, u svemu raduje osjetljivost novih naraštaja za istinu o Blaženiku.

Biskupi će posebnu pozornost posvetiti ovogodišnjim krizmanicima u približavanju svetosti bl. Alojzija.

Biskupi Metropolije
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr