Priopćenje Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu u vezi „Svetica“

27.3.2015.

Nadbiskupski duhovni stol u petak, 27. ožujka 2015. godine izdao je priopćenje kojim odgovara na medijske priloge u vezi „Svetica“.

Priopćenje:

Budući da su se u medijima pojavili razni prilozi u kojima su iznesene tvrdnje o tome da o Zagrebačkoj nadbiskupiji ovisi izgradnja sportskih objekata na Sveticama u Zagrebu te da je Nadbiskupija zapreka za ostvarenje toga projekta, u vezi s time izjavljujemo sljedeće:

Zagrebačka je nadbiskupija tijekom povijesti s posebnom osjetljivošću podupirala, a to čini i danas te će činiti i ubuduće, razne djelatnosti koje su bile na korist građana grada Zagreba, pa i spomenuti projekt.

Stoga nam je žao da do sada o cijelome projektu na Sveticama Grad Zagreb nije razgovarao sa Zagrebačkom nadbiskupijom, nego se sada na neprimjeren način Nadbiskupiju nastoji uvući u taj proces, prozivajući je kao krivca, premda je Grad Zagreb već duže vrijeme bio dobro upoznat s imovinsko-pravnim odnosima glede toga pitanja. Ovime ujedno pozivamo sve na poštivanje zakona i pravednosti.

Govoreći o konkretnome slučaju, Zagrebačka nadbiskupija spremna je odreći se prava na povrat oduzete imovine na Sveticama, pod uvjetom da Grad Zagreb – poštujući zakonske propise – u zamjenu za to zemljište osigura zemljišta za izgradnju crkve u Jelkovcu, crkve u Španskom te crkve na Kajzerici.

S problemima glede zemljišta za nove crkve u tim gradskim naseljima upoznati su mjerodavni u upravi Grada Zagreba. Važno je istaknuti da Zagrebačka nadbiskupija to ne traži radi postizanja nekoga profita, nego radi potrebe građana i vjernika Grada Zagreba, kako bi se tamošnji vjernici koji sada nemaju svoga prostora mogli okupljati na liturgijska slavlja, te da bi župne zajednice mogle djelovati na dobro vjernika i cjelokupne društvene zajednice.

Čim nam bude dostavljeno pisano jamstvo od strane Grada Zagreba kojim se vjernicima i građanima spomenutih naselja osiguravaju zemljišta za crkve, Zagrebačka nadbiskupija će dostaviti traženo očitovanje Gradu Zagrebu.

                                                                                             

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr