Posveta župljana i župe Tuhelj Bezgrešnom Srcu Marijinom

17.5.2022.Prvu nedjelju po blagdanu Gospe Fatimske, 15. svibnja 2022., u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju, svečano je proslavljena Posveta župe Bezgrešnom Srcu Marijinu. Misno slavlje na otvorenom predvodio je tuheljski župnik vlč. Božo Belinić, a u asistenciji je bio franjevački bogoslov Adolphe Aganze Ntamwenge iz Konga, još jedan veliki Marijin štovatelj koji je prije samog slavlja predvodio svibanjsku pobožnost. Misi je prethodila procesija s kipom Gospe Fatimske kroz Tuhelj uz sudjelovanje udruga s područja prostrane tuheljske župe, brojnih župljana i hodočasnika.

U homiliji se župnik Božo, klečeći pred  kipom Gospe Fatimske, u ime svih župljana obratio Nebeskoj Majci: „Dobro došla, Majko, među nas! Ja Ti donosim svoje srce i donosim srca svih mojih župljana. (...) Svi Te trebamo, Majko! Trebamo Majku Zagovornicu. Trebamo Majku koja je stalno uz nas. Trebamo Majku, jer kakav je život bez majke? (...) Život bez majčinskog pogleda je težak. A Ti, Majko, svojim nebeskim pogledom stalno nas gledaš i pratiš. (...) Dobro došla, Majko, među svoju djecu! (...) Svi smo Ti došli jer smo Te žedni i željni. (...) Došli smo Ti odati počast i predati sve svoje... da svo svoje blago i naše živote i sve što nam Milost Božja udijelila, Tebi, Majko, damo na čuvanje u povjerenju i u potpunom predanju. (...) A Ti nas sve, Majko, stavi, u Srce Sina Božjega. (...) Ti si Bezgrešna, ali mi smo grešni. (...) Predajemo Ti naša srca takva kakva jesu - i grešna i odlutala. Svakakvi smo Ti, Majko! Ali došli smo Ti reći: Majko, mi smo Tvoji!U nastavku je župnik podignuo vrpcu sa zapisanim imenima župljana i hodočasnika: „Evo, Majko, primi sva naša srca napisana i na ovoj vrpci, na koju smo se upisali svojom rukom... I neka ostanu u Tvom Čistom i Bezgrešnom Srcu. (...) Sve nas Ti, Majko, i Pogledom i Srcem pratiš, a mi smo Ti došli reći da smo svi potpuno Tvoji i da želimo svi biti potpuno Tvoji! I da Ti se iznova, Majko, predajemo i stavljamo u Tvoje Prečisto Srce. (...) Pomozi nam da Ti budemo vjerni! Pomozi nam da koračamo s Tobom na tom putu koji je i Istina i Život. (...) Dođi i boravi u našim srcima i neka Ti svako srce bude mili dom, da tako boraveći u nama i mi možemo boraviti u Tebi, u Tvome Srcu... Evo nas, Majko! Svojim Pogledom sve nas zagrli, svojim Pogledom sve nas zaštiti, svojom Ljubavlju nas nahrani da budemo u Tebi, s Tobom i po Tebi potpuno Isusovi. (...)“

Svi okupljeni su zajedno sa svojim župnikom izvršili Čin potpunog predanja Mariji koji su zaključili pjesmom: „U Tvoje Prečisto Srce stavljamo naša srca, Presveta Bogorodice i Majko naša“, a župnik je imena župljana stavio u pozlaćeno Srce koje je na kraju misnog slavlja postavljeno na glavni oltar u župnoj crkvi, ispod kipa Majke Božje Tuheljske.

Rad je to akademskog kipara prof. Hrvoja Ljubića s bogatom simbolikom bogoslovnih kreposti vjere, nade i ljubavi.


Samoj Posveti prethodila je priprava koja je zapravo započela s dolaskom župnika Bože u župu Tuhelj u rujnu 2021. godine, nastavila se upisivanjem svih župljana na vrpcu prilikom blagoslova obitelji, a završila je neposrednom trodnevnom duhovnom pripravom koja je počela u četvrtak, 12. svibnja.

Treće večeri trodnevnice, 10 godina djelovanja pjevanjem na misi i klanjanju proslavio je tuheljski zbor mladih Plamen Srca, koji se sa zahvalnošću prisjetio svih župnika i svećenika koji su djelovali u Tuhlju. A zatim je cjelonoćno klanjanje, uoči svečanosti Posvete, animiralo bratstvo "Muževi katolici" kojima je to bilo 40. organizirano čašćenje Presvetog u nekoj od župa kroz dosadašnje djelovanje. Župljani su s radošću i otvorena srca prihvatili Posvetu - potpuno predanje sebe i cijele župe Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Tekst: Danijel Herceg
Fotografije: Anja Petrinec

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr