Počelo Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

25.1.2023.

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održava se na spomendan sv. Franje Saleškoga, u utorak 24. siječnja u popodnevnim satima u sjedištu HBK u Zagrebu, pod predsjedanjem predsjednika HBK splitsko-makarskog nadbiskupa i porečkog i pulskog apostolskog upravitelja Dražena Kutleše.

 
Izvanredno plenarno zasjedanje HBK uobičajeno se održava u siječnju uz Teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu.

pozdravnom govoru predsjednik HBK nadbiskup Kutleša istaknuo je da je jedna od točaka Zasjedanja Radni dokument za kontinentalnu etapu Sinode. „Cilj kontinentalne etape je formulirati otvorena pitanja, bolje potkrijepiti i produbiti uvide koji dolaze iz lokalnih Crkava, sada iz kontinentalne perspektive. U tome će nam pomoći ovaj Radni dokument za kontinentalnu etapu, koji je rezultat pomnog promišljanja sinteza svih biskupskih konferencija, kao i istočnih Crkava, te stvarnosti kao što su redovnički instituti i laički pokreti“, rekao je predsjednik HBK.

Pojasnio je da taj dokument nije spis koji proizlazi iz teoloških rasprava, nego je plod življene sinodalnosti, dimenzije života Crkve. „Radni dokument za kontinentalnu etapu je vjerna restitucija. Rad skupine stručnjaka obilježen je intelektualnim poštenjem. Nema teoretskih promišljanja o sinodalnosti, nego se daje velika pažnja običnim vjernicima. Unatoč razlikama u mišljenjima Božji se narod slaže u pozivu na duboku obnovu Crkve“, istaknuo je nadbiskup Kutleša.

Kao vrijedne naznake za sinodalni hod koji je u tijeku i za kontinentalnu etapu koja slijedi nadbiskup Kutleša podsjetio je na homiliju pape Franje tijekom mise za 60. obljetnicu početka Drugog vatikanskog sabora kada je Sveti Otac pozvao „da ponovno otkrijemo Koncil kako bismo vratili primat Bogu, onome što je bitno.“ Papa je podsjetio da je to vodilo Crkvu da se vrati izvorima svoje prve ljubavi, da ponovno otkrije Božju svetost u vlastitom siromaštvu. Na kraju je Sveti Otac zamolio Boga „da nas oslobodi pretpostavke samodostatnosti, da nas izvede izvan ograda autoreferencijalnosti i da nas oslobodi polarizacija.“Nadbiskup Kutleša izvijestio je da će biskupi na Zasjedanju posebno posvetiti pažnju dušobrižništvu hrvatskih branitelja „kako bismo i mi na što prikladniji način doprinijeli njihovom duhovnom rastu i zacjeljivanju ratnih rana.“
 
Rekavši da je u tijeku Molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja se održava pod biblijskim geslom: „Učite se dobrim djelima: pravdi težite“ (Iz 1, 12–18), nadbiskup Kutleša protumačio je da biblijski tekst potiče da se treba učiti kako činiti dobra djela. „Iz iskustva znamo da činiti dobra djela ne dolazi samo po sebi. To nije stvar koju stječemo nesvjesno, bez našega truda. Kao što trebamo naučiti govoriti tako se trebamo naučiti i činiti dobra djela. Vještinu činjena dobra možemo naučiti tako što ćemo imati pred očima primjer Isusa Krista i svetaca, strpljivim i ustrajnim nastojanjem da u našoj praksi utjelovimo istine koje smo kod njih otkrili kao i vjernošću u malim stvarima“, zaključio je predsjednik HBK.

IKA, Foto: Eva Leš

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr