Osnovan Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž

18.5.2022.Početkom svibnja osnovan je Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž. Radi se o novom sastavu u glazbenom svijetu Hrvatske, a čine ga istaknuti profesionalni umjetnici, operni pjevači Luciano Batinić, Ozren Bilušić, Domagoj Dorotić, Ljubomir Puškarić, Ivo Gamulin, Roko Radovan i Toni Nežić. Ansambl planira djelovati u nekoliko glazbenih smjerova - sakralnom, tradicionalnom, klasičnom i opernom, s posebnim naglaskom na hrvatsku vokalnu literaturu.

Inicijativu za osnivanjem prepoznao je župnik crkve Sv. Blaža iz Zagreba preč. Borna Puškarić koji je prihvatio da ansambl nosi ime Sv. Blaža, zaštitnika grla - instrumenta vokalnih umjetnika, te djeluje pod pokroviteljstvom ove zagrebačke župe.

Svoj prvi nastup Ansambl je imao u subotu 14. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski gdje je izveo nekoliko tradicionalnih hrvatskih pjesama na svečanosti proslave 100. rođendana prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ansambl planira izvedbe ne samo u Zagrebu nego i diljem Hrvatske te inozemstva, posebice u gradovima sa velikim brojem hrvatskih iseljenika, njegujući glazbenu baštinu iz svih krajeva Hrvatske.

Foto: Dario Lepoglavec

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr