Osma sjednica Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije

27.5.2014.U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu održana je pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, 26. svibnja 2014. godine, osma sjednica Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije. Na sjednici su sudjelovala 43 člana Vijeća.

Nakon zajedničke molitve Trećega časa Kardinal se, pozdravljajući nazočne, osvrnuo na teško stanje nastalo zbog poplava i na oblike pomoći koju naša mjesna Crkva pruža preko Caritasa. Spomenuo je i važne proslave u proteklom razdoblju: blagdan bl. Alojzija Stepinca i perspektivu njegove skore kanonizacije, kao i kanonizaciju dvojice papa što je bio najvažniji događaj u nedavnome razdoblju na planu opće Crkve.

U prvoj središnjoj točki sjednice dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, svećenicima je predstavio Radni dokument (Instrumentum laboris) Sinode, koji je tijekom protekle dvije godine izradila radna skupina pod Kardinalovim vodstvom, a sudjelovali su u njoj: biskup mons. dr. Ivan Šaško, mons. dr. Tomislav Ivančić, prof. dr. Ante Crnčević, prof. dr. s. Valentina Mandarić i dr. Denis Barić.

Tajnik Sinode dr. Barić predstavio je raspored građe u Radnom dokumentu, istaknuvši da je Dokument podijeljen na četiri dijela pod sljedećim naslovima: Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja, Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije, Crkva zagrebačka u slavljenju Kristova otajstva i Crkva zagrebačka u suvremenome društvu. Izložio je i predstojeće korake: Nadbiskupovo odobrenje Radnoga dokumenta, izrada Pravilnika Sinode, izbor članova Sinode te sama Sinoda. Na koncu je pozvao na svesrdnu molitvu za uspjeh Sinode.U sljedećoj točki sjednice biskup mons. Mijo Gorski osvrnuo se na susrete članova župnih ekonomskih vijeća koji su održani po arhiđakonatima Zagrebačke nadbiskupije. Na tim susretima sudjelovalo je ukupno 160 svećenika i 436 vijećnika koje se pobliže upoznalo s njihovim dužnostima i ovlastima u župnom ekonomskom vijeću. Susreti su pokazali da je potrebno nastaviti s edukacijom članova vijeća kako bi se poboljšala suradnja između vijećnika i župnika na dobro župne i nadbiskupijske zajednice.

U posljednjoj točki dnevnoga reda bilo je riječi o katehezama za odrasle, koje se tijekom ove pastoralne godine održavaju u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Na temelju održanih dekanatskih sastanaka na tu temu i pisanih osvrta dekana u kojima su izneseni prijedlozi za poboljšanje tog programa, vlč. Ivica Budinšćak i vlč. Tomislav Subotičanec, članovi Povjerenstva za pripremu kateheza za odrasle, iznijeli su više prijedloga za održavanje kateheza u sljedećoj pastoralnoj godini. Zaključeno je da spomenuto Povjerenstvo, na temelju primljenih prijedloga, treba izraditi plan održavanja kateheza u novoj pastoralnoj godini.

Na sjednici je također dogovoreno da će se u četvrtak, 26. lipnja u 9.30 sati, uoči svetkovine Presvetoga Srca Isusova, koja je ujedno i dan svećeničkoga posvećenja, u zagrebačkoj prvostolnici okupiti svećenici, dijecezanski i redovnički, na zajedničkom euharistijskom klanjanju. Na koncu sjednice Kardinal je nazočnim svećenicima poklonio svoju nedavno objavljenu knjigu pod naslovom: »Ivan Pavao II. – papa hrvatske nade«.

Sjednica je završila molitvom, nakon čega je slijedio zajednički objed.
 
dr. Tomislav Markić, tajnik Prezbiterskoga vijeća
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr