HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.12.2021.

Okićen bor ispred Zagrebačke katedrale



Uoči svetkovine Božića, u srijedu 22. prosinca 2021. u organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije okićen je bor na trgu ispred Zagrebačke katedrale. Liturgiju riječi predvodio je vlč. Kristijan Tušek, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih.

Na početku je pozdravio sve okupljene mlade te istaknuo kako se ovaj bor tradicionalno kiti posljednji u gradu Zagrebu. "Okićen bor za nas je znak vjere u ispunjenost Božjih obećanja. Zato ga ne kitimo ranije u došašću, jer i čekanje ima dubok vjernički smisao. Čekanje je sastavni dio ljubavi, a ni radosti bez čekanja nema. I nikomu tko žurbom i nasiljem nestrpljivosti želi izbrisati čekanje nije do radosti i nije do ljubavi.



Osim strpljivosti, svojim polaganim rastom od malenoga sjemena uči nas Božjoj mudrosti. U nekoliko grama sjemena bora ima nekoliko stotina sjemenki. One nas uče o ljepoti neznatnosti, kao i Blažena Djevica Marija koja bdije nad tim vjerničkim hodom."

Nakon molitve i blagoslova kuglica okupljeni mladi i prisutni građani okitili su bor zajedno s vlč. Tušekom, koji je na bor stavio prvu kuglicu - onu koja nosi znakove grba zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.


U kuglicama koje krase bor ispred Zagrebačke prvostolnice nalaze se licitarska srca, jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba, s ispisanim imenima svih župa Zagrebačke nadbiskupije.



Po završetku kićenja bora prisutni mladi okupili su se na predbožićnom susretu župnih animatora u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.



Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: