HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.10.2014.

Održan Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije



FOTOGALERIJA

U Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u ponedjeljak, 27. listopada održan je Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije. Dan je započeo pokorničkim bogoslužjem koje je u crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić.

U prigodnom nagovoru biskup Pozaić je kroz ispit savjesti pred svećenike stavio niz pitanja o svetosti življenja svećeničkog poziva.

Program Svećeničkog dana je nastavljen u dvorani Međubiskupijskog sjemeništa gdje je pomoćne biskupe i okupljene svećenike prvo pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal se na početku osvrnuo na Treću izvanrednu opću biskupsku sinodu na kojoj je sudjelovao, a koja je održana u Rimu od 5. do 19. listopada.



Kardinal Bozanić je pojasnio kako je Sinoda željela bolje analizirati situacije u kojima žive današnje obitelji, shvatiti probleme s kojima se obitelji današnjega vremena suočavaju. „Crkva na sve svoje vjernike gleda srcem milosrdnog oca, želi im biti blizu, pomoći...“, rekao je kardinal Bozanić objašnjavajući kako je Crkva svjesna da ima neuspjelih brakova, ali naglašavajući nerazrješivost ženidbe pojasnio je kako je potrebno pojačati pripremu za brak i pratiti supružnike i u njihovu bračnom životu.

„Svima je situacija današnjih obitelji izazov, budimo pastoralno blizu obiteljima, tražimo načina kako ih pratiti na njihovu putu vjere i kršćanskog života“, rekao je.

Predavanje pod nazivom „Pastoralna godina s posebnim naglaskom na svetački lik bl. Alojzija Stepinca“ održao je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško. U radosnoj nadi iščekivanja kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i u godini intenzivnije molitve na tu nakanu, biskup Šaško je pozvao svećenike da stepinčevskim tragovima protkaju svoje pastoralne planove u ovoj pastoralnoj godini.



Pojasnio je kako su biskupi metropolije donijeli odluku da se u svim župama svakog 10. u mjesecu poslije večernje svete mise održi klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom te se vjernike uputi na hodočašća na mjesta koja imaju osobitu važnost u životu bl. Alojzija Stepinca – Krašić, Lepoglavu, Mariju Bistricu i zagrebačku katedralu.

Nakon kratke stanke, u drugom dijelu programa predsjednik Povjerenstva za župnu katehezu Zagrebačke nadbiskupije vlč. Tomislav Subotičanec predstavio je program kateheza za odrasle koje se u novoj pastoralnoj godini nastavljaju u izmijenjenom izdanju. Kako je pojasnio, nakon evaluacije prošlogodišnjeg programa, najuspješnijim i najpotrebnijim pokazali su se molitveni susreti za roditelje prvopričesnika i krizmanika.



Cilj ovih susreta jest da se u samu pripravu za sakramente aktivno uključe i roditelji djece koja se pripremaju za prvu svetu pričest i svetu potvrdu. Kako je najavio, kateheze počinju sredinom studenoga i trajat će do ožujka te će se sastojati od ukupno šest katehetskih susreta – četiri kateheze, jedan molitveni susret te susret roditelja s biskupom.



Na kraju susreta, pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski govorio je o nekim pitanjima upravljanja materijalnim dobrima Crkve. Susret je završio zajedničkom molitvom.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: