Obnova bračnih zavjeta u Karlovcu

28.12.2010.

Na blagdan Svete Obitelji 26. prosinca 2010. godine u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu, sad već tradicionalno održana je obnova bračnih zavjeta. Uz večernju svetu Misu osam parova iz župe obnovilo je svoja bračna obećanja. Uz nadahnutu propovijed, euharistiju je u prepunoj crkvi predvodio gvardijan p. Franjo Tomašević.

Poslije svete Mise, vjernici su se okupili u prostoru samostana na druženju i kolačima, koje su pripremili slavljenici. Ovaj čin postaje tradicionalan u župi svake godine na nedjelju kad slavimo Svetu obitelj, a većina ovogodišnjih parova slavila je jubileje svojih brakova.

Posebnu dimenziju cijelom slavlju dala su djeca slavljenika, koja su stojeći uz roditelje davala posebnu potporu ali i nadu u očuvanje obitelji, a koliko nam znače prave obitelji svjedočile su riječi p. Franje, koji je iznio podatak da je skoro tri puta više umrlih nego rođenih u župi.

Kao jedan od velikih razloga naveo je život bez braka, bježanje od obaveza koje nosi brak, a u isto vrijeme nas podsjetio na sve ono što je morala podnositi Sveta Obitelj u svom vremenu bježeći i mučeći se. I danas se kršćanska obitelj mora probijati do ljudske i kršćanske istine. Sva istina o obitelji je naslonjena na ono što je proživljavala „nazaretska“ obitelj.

Stipe Granić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr