HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.09.2021.

Novi broj Glasa Koncila

 

52. međunarodni euharistijski kongres nosi ovotjedni broj Glasa Koncila. Pet je stranica novoga broja posvećeno upravo tom veličanstvenom okupljanju u Budimpešti.

Iz Budimpešte Glas Koncila donosi nekoliko događaja: susret zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s mađarskim Hrvatima u HOŠIG-u te molitvu koju je predvodio ujutro petoga dana kongresa, a glavninu izvještaja zauzima završetak 52. međunarodnoga euharistijskoga kongresa, odnosno svečano euharistijsko slavlje na Trgu heroja koje je predslavio papa Franjo te ostali Papini susreti u Budimpešti.

O Međunarodnome kongresu u redovitom komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić koji ističe da se "nakon najveće mise koja se u svijetu slavila nakon izbijanja pandemije - mise završetka Međunarodnoga euharistijskoga kongresa koju je u Budimpešti predvodio papa Franjo, sa sigurnošću se može reći da se ondje dogodila velika pobjeda euharistije."

Svoje dojmove s toga veličanstvenoga okupljanja za Glas Koncila podijelio je kardinal Bozanić ističući osobito važnost euharistije za Crkvu. Kardinal u intervjuu govori i o srednjoj Europi, Stepincu kao svetcu euharistije, novim poljskim blaženicima, kao i gesti pape Franje da svojim dolaskom uveliča euharistijski kongres.

I ovotjedna reportaža prati zbivanja s Kongresa te donosi fotografije i dojmove s budimpeštanskih ulica koje su preplavili vjernici i hodočasnici iz osamdeset zemalja, a među kojima su se posebno isticali vjernici iz Ekvadora, zemlje domaćina Međunarodnoga euharistijskoga kongresa 2024.

Ne smiju se zanemariti ni izvještaj s proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini gdje je misno slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić te beatifikacije dvoje Poljaka, kardinala Stefana Wyszynskoga i redovnice Elizabete Czacka.

Među ostalim vijestima i temama tu je redovita rubrika Mladi mladima u kojoj se uz blagdan svetoga Mateja piše o odabiru prijatelja te život katolika na Niueu – jednom otoku, jednoj državi i jednoj župi.

Uz ovaj broj Glasa Koncila dolazi i mjesečni magazin Prilika kojoj je u središtu pitanje: "Komu je u interesu ukinuti gotovinski novac kao 'najsnažnije oruđe slobode'?"

Novi broj potražite u najbližoj župi već od ove nedjelje 19. rujna, a Glas Koncila može se pratiti i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.
Ispišite stranicu: