Mons. Šaško: "Neka ovaj bor bude pokaznica svjetla u nama"

22.12.2013.Tradicionalno zajedničko kićenje bora na trgu ispred zagrebačke katedrale, održano je u subotu, 21. prosinca nakon večernje mise. Službu riječi predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

U prigodnom nagovoru mons. Šaško istaknuo je kako je proteklih tjedana ponad ovog bora, na središnjem zagrebačkom trgu, bdjela Marija pokazujući rukama na neokićeno drvo kojime smo odbijali biti dio nekršćanske buke koja se izvanjski pojačava, naglašivši kako drvetu pristupamo u zajedništvu Crkve s darom Božje ljubavi i time želimo da to drvo bude znak svima koji će ga u narednim danima promatrati da je vjera u nama živa, djelotvorna i vidljiva.

„Braćo i sestre došli smo u ljubavi odjenuti bor svjetlom, tom svjetlošću koja živi u nama. Sada ga iznosimo da bi snažnije svjetlilo drugima i pokazivalo jaslice te vodilo prema oltaru u crkvi i prema našoj kršćanskoj svakodnevnici. Smisao ovoga bora nije da ostanemo zagledani u njega, on je poput pokaznice svjetla u nama koji želi drugima darivati Radosnu vijest. Stavljamo na njega plodove srca da bismo lakše prepoznali Boga u bližnjima i svijetu”, istaknuo je biskup Šaško.

Osvrćući se na simboliku kuglica koje predstavljaju dekanate Zagrebačke nadbiskupije mons. Šaško istaknuo je kako je njihova poruka vrlo jednostavna i jasna po Isusovoj riječi „Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima”, napomenuvši kako je potrebno da tako svjetli naše srce u svijetu te da time bude vidljiva djelatnost naše vjere i naše Crkve.

“Dragi mladi, držeći ove kuglice možda promrzlih prstiju osjetite ljepotu i odgovornost na koju vas Gospodin poziva. Po vašim rukama želimo da u svakomu domu, u svakoj obitelji i čovjeku naše domovine bude dovoljno srca. Zahvalni smo Gospodinu što nam je tijekom godine dao snagu da se zalažemo za svoju vjeru i da ju svjedočimo da dublje upoznamo dar obitelji u njenoj jezgri u kojoj  je potrebno uvijek vidjeti srce“, poručio je mons. Šaško okupljenim mladima.

Uz zvukove adventskih pjesama, prvu kuglicu na kojoj se nalazi grb zagrebačkog nadbiskupa, na sam vrh bora, postavio je vlč. Ivica Budinšćak, povjerenik za pastoral mladih, nakon čega su mladi postavili kuglice s licitarskim srcima, simbolički ukazujući na zajedništvo svih dekanata naše Nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije 

Nagovor mons. dr. Ivana Šaška, pomoćnog zagrebačkog biskupa pročitajte u cijelosti:

Ivan Šaško
pomoćni biskup zagrebački
Nagovor
u Liturgiji Božje riječi prigodom kićenja bora
na trgu ispred zagrebačke prvostolnice
Subota, 21. prosinca 2013. u 19 sati
 
Upravo završena sveta misa u katedrali slavljena je kao nedjeljna; misa zadnje, četvrte nedjelje došašća. Sve su svijeće na adventskome panju upaljene. Ušli smo u dan Gospodnji pred samu svetkovinu Gospodinova rođenja. U zajedništvu Crkve, s darom Božje ljubavi i pouzdanja u njega pristupamo ovomu drvetu, da bismo ga okitili. Želimo da i ono bude znak svima koji ga promatraju da je vjera u nama živa, djelotvorna i vidljiva…

U proteklim je tjednima ponad ovoga bora na ovome središnjem zagrebačkom trgu bdjela Marija i rukama pokazivala neokićeno drvo koje čuva sliku iznikloga zelenila iz tvrde zemlje.
Na današnji dan koji označuje prjelazak iz tame u svjetlo, kada – kako običavamo reći – dani postaju duži, u časoslovu pjevamo O antifonu, zazivajući: "O Istoče, o sjaju svet u svjetlosti vjekovitoj, ti sunce pravde istinske, ograni bijedi čovječjoj, što tumara po tminama. Prosvijetli sve što gube se u smrtnoj sjeni nemiloj!"

Marija, bez grijeha istočnoga začeta, majka je Izvora, Istoka svega što živi, Svjetla koje dopire do životnih tmina.
Tako spojeni sadržaji Marijina začeća, ispunjenja davnoga proroštva i ljepote Božje promisli koja ide ususret ljudskim tminama ovdje dobivaju podudarnost s nutarnjim događanjem koje je teško uklopiti u nekršćansku buku koja se izvanjski pojačava. Čuvajući neokićen bor odbijali smo biti dio te buke i radovali se večerašnjemu susretu.

Braćo i sestre, došli smo u ljubavi odjenuti bor svjetlom. To svjetlo živi u nama: u osjetljivosti prema Božjoj prisutnosti, prema bližnjima. Sada ga iznosimo, da bi snažnije svjetlilo drugima i pokazivalo Jaslice te vodilo prema oltaru u crkvi i u našoj svakodnevici. Smisao ovoga bora nije da ostanemo zagledani u njega; on je poput pokaznice Svjetla koje je u nama; koje želi slaviti i drugima darivati Radosnu vijest. Stavljamo na njega plodove srca, da bismo lakše prepoznali Boga u čovjeku i svijetu i da bismo se radovali.

Okićen bor potiče na darivanje i na susretanje. Bor će upućivati ljude da žive tako da se u našim djelima uvijek vidi srce i da to srce bude zaštićeno našim zajedništvom, našom vjerom.
Kuglice koje mladi drže u rukama predstavljaju dekanate naše nadbiskupije. Njihova je poruka jednostavna i jasna po Isusovoj riječi: „Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.“ (Mt 5, 16) Tako neka kuca naše srce u svijetu, da bude vidljiva životnost naše Crkve.

Dragi mladi, držeći ove kuglice, možda i promrzlih prstiju, osjetite ljepotu i odgovornost na koju vas Gospodin poziva. Po vašim rukama želimo da u svakome domu, u svakoj obitelji i čovjeku naše domovine bude dovoljno srca.
Zahvalni smo Gospodinu što nam je tijekom godine dao snagu da se zalažemo za svoju vjeru, da ju svjedočimo; da dublje upoznajemo dar obitelji u njenoj jezgri, u kojoj je potrebno vidjeti srce.

Kada prolazimo pokraj kuglica u njima se odražava naše lice i naš korak. Na malenu površinu stane cijeli trg, mnoštvo ljudi i svjetla. Kada život želi raspršiti, unijeti neosjetljivost i tamu; zamračiti pogled na Boga, ne zaboravimo da smo nositelji svjetla i plodova Božjega dolaska. Radujmo se što svjetlo Rođenja i Uskrsnuća, vremena i vječnosti, ostaje s nama.

Neka „rasvijetli tmine pameti i srca“.

 
 
 
 
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr