Međugeneracijsko druženje djece, mladih i starijih osoba

3.8.2021.Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s Obiteljskim savjetovalištem župe Duha Svetoga na Jarunu organizirao je u subotu, 31. srpnja međugeneracijsko druženje djece, mladih i starijih osoba ispred zavjetne crkve Svete Mati Slobode.
 
Prevencija rizičnog i asocijalnog ponašanja djece i mladih, a osobito raznih oblika ovisnosti i njihovih negativnih posljedica jedan od ciljeva preventivnog programa za djecu pri Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. To je bio cilj i subotnjeg okupljanja u župi Duha Svetoga na Jarunu.
Caritas zahvaljuje roditeljima, djedovima, bakama i volonterima koji su omogućili da djeca subotnje popodne provedu u igri na drugačiji način. Međugeneracijsko druženje uvijek je zanimljivo i zabavno, a često i poučno. Kroz igru i druženje djeca uče od odraslih, a odrasli od djece da budu veseli bez razloga i da se mogu svom snagom zauzeti za ono što žele.Caritasovo Obiteljsko savjetovalište inače tijekom godine organizira različita događanja i radionice u kojima mladi provode slobodno vrijeme: kreativna svaštara - reciklaža, eko art, izrada igračaka, ukrasnih predmeta i suvenira od raznih materijala. Povremeno se organiziraju i rekreativne aktivnosti, jer je igra vrlo važan element pri prevladavanju stresa. Igra omogućuje djeci da stvore i otkriju svijet kojim mogu upravljati i kroz koju mogu pobijediti svoje strahove. Dok upravljaju svojim svijetom, igra im pomaže da razviju i nove vještine: stvaralačku domišljatost, pamćenje, logiku, rasuđivanje, ali i da ojačaju samopouzdanje.

Subotnje druženje proteklo je u ugodnom i veselom raspoloženju o čemu svjedoče i dojmovi sudionika:

»Svidjelo mi se što je bilo puno ljudi i aktivnosti.«

»Igra za mene znači druženje, opuštanje i zabavu s prijateljima i članovima obitelji. «

»Danas sam otkrila da sam jaka, uporna i da sve mogu naučiti. Najviše mi se svidjelo hodati na štulama.«

»Uživao sam u igrama, to je pravi odušak od svih obaveza i briga! «

»Druženje, timski rad - potrebno je malo da bi se osjećala sretno i zadovoljno.«

Sljedeće druženje održat će se u četvrtak, 12. kolovoza, od 17 do 19 sati, također ispred Svetišta Svete Mati Slobode na Jarunu. Dolazak i sudjelovanje otvoreno je svima zainteresiranima.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr