KS predstavlja: Čudo Božje krhkosti

16.12.2013.U knjizi s. Samuele Premužić i Stjepana Lice na izvrstan se način, u riječi i jedinstvenoj skulpturi, isprepliću najvažniji događaji iz Kristova života: Od navještenja, preko rođenja, javnog djelovanja, pranja nogu, posljednje večere, križnoga puta pa sve do dolaska Duha Svetoga pred gledatelja i čitatelja stupaju protagonisti zaodjenuti u krhkost materijala i pitomost izraza.

Pritom Lice svojom već prepoznatljivom toplom pronicavošću ulazi u blagotvornu psihologizaciju biblijskih likova uvodeći i čitatelja u taj svijet Kristove evanđeoske prisnosti i zadanost.

Ipak valja reći kako Lice samo slijedi likovni predložak s. Samuele. A svijet kojega ona gradi od krhkih, lomljivih i naizgled neplemenitih materijala u pravilu je svijet sklada i neke nepojmljive ljupkosti, sve ako su prizori i drastični. „Sestra Samuela Premužić izgradila je svoj likovni svijet u svojevrsnoj sintezi klasičnih likovnih iskustava i originalnih izražajnih sredstava dajući svojim djelima zanimljiv vid autentičnosti.

Gradivni materijal njezinih skulptura uistinu je neobičan. Komušina, listovi skinuti s klipova kukuruza osnova su kompozicija s. Samuele, maštovito razvedenih, s poštivanjem sadržajnog sloja svakog prikaza. Komušina svojim posebnim taktilitetom i osjećajem tvarnosti integralni je dio skulptura s osnovom čvrstog, stiliziranog volumena“ piše o ovim skulpturama likovni kritičar Stanko Špoljarić i zaključuje: „Skladne su, građene s ljubavlju i talentom.

Primjer su sakralne umjetnosti bliske teologu i svakom vjerniku otvorenog srca. Ispunjene duhovnošću i radošću stvaranja. Djela izrasla iz zemnog, uzdignuta ka nebesima“.

Navedenu knjigu kao i sva ostala izdanja KS-a možete kupiti u svim knjižarama Kršćanske sadašnjosti:

Zagreb – Kaptol 1, Kaptol 29
Marija Bistrica - Trg Ivana Pavla II. 32
Rijeka – Fiorello la Guardia 10c
Karlovac – Stjepana Radića 4
Osijek – Trg slobode bb
Split – Kralja Zvonimira 18
 
Narudžbe željenih knjiga također možete ostvariti i putem dolje navedenih kontakata:

Tel: 01 63 49 030
Fax: 01 48 11 118
E-mail: ks-prodaja@ks.hr

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr