Karitativni advent na Šalati

16.12.2013.Nadbiskupska klasična gimnazija organizirala je 13. prosinca tradicionalni adventski koncert i karitativnu prodajnu izložbu pod nazivom »Advent na Šalati«. Prihod od ove manifestacije namijenjen je korisnicima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i to djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještenima u Kući sv. Franje u Vugrovcu.

Program je započeo dva i pol satnim koncertom u crkvi Srca Isusova u Voćarskoj 106, a nastavio se prodajnom izložbom kolača i ručnih radova - božićnih čestitki i ukrasa - u sportskoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa gdje su se gosti mogli ugrijati toplim napitcima i okrijepiti ukusnim kolačima.

U pozdravnom govoru gostima se obratio ravnatelj gimnazije dr. sc. Marijan Franjčić zahvalivši svima koji su doprinijeli ostvarenju jedanaestog po redu Adventa na Šalati te pružili podršku karitativnom karakteru ovog druženja.

Srdačno pozdravivši predstavnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije - predsjednika Caritasa mons. Jurja Jerneića i voditeljicu Kuće sv. Franje gospođu Ivanu Vincek Kovačić - dr. Franjčić istaknuo je posebnost ove manifestacije s jedanaestgodišnjom tradicijom: »Manifestacija Advent na Šalati izraz je adventsko-obraćenjske svijesti, ljubavi i dobrote naših učenika, ali i izraz autentičnih humanih i religijskih odgojnih vrijednosti te obrazovnih postignuća i umijeća naših učenika.

Advent na Šalati izraz je, ove godine, i naše solidarnosti s djecom i mladima Caritasove Kuće sv. Fanje u Vugrovcu, ali i zajedničkog adventskog obraćenjskog hoda, Vas okupljenih i naše gimnazijske zajednice, hoda ususret Isusu koji trajno dolazi k nama, u naše živote, da bude uz nas, da bude Bog s nama. Konačno, Advent na Šalati je i sastavni element naše pripreme za radosno vjerničko slavljenje Božića.«

Organizatoru manifestacije i gostima ispred zagrebačkog Caritasa i djece iz Kuće sv. Franje zahvalio se mons. Jerneić, koji je pohvalio ovu uglednu obrazovnu ustanovu na tome što kroz ovakve aktivnosti kod svojih štićenika razvija osjećaj za potrebite, posebice za djecu i mlade koji su pogođeni teškim obiteljskim situacijama.SUDIONICI PROGRAMA

U programu su nastupili sljedeći izvođači: Mješoviti zbor NKG-a, kojega je uvježbala i vodila Ankica Juričić, prof.; Profesorski zbor »Didaskaloi«; Oktet Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati »Bl. Ivan Merz«, kojega je uvježbao Božidar Ljubenko, prof.; Klapa »Barun«, čiji umjetnički voditelj je maestro Bojan Pogrmilović; Vokalni ansambl »Zlatne sablje«, koje je uvježbao učenik 4a razreda Dragan Rašić. Domaći solisti bili su: Sara Jurišić, 4d - glasovir; Bruno Diklić, 3b - orgulje; Ana Barun, 4d - sopran; Domagoj Turjak, 2c - bariton; Petar Belina, 2d - orgulje; Kristijan Kozina, 3d - glasovir. Solistica-gošća na flauti bila je Magdalena Juričić. U programu je nastupio i Gudački trio - Marta Serdarušić, violina; Lara Rimac, violina; Katarina Evetović, violončelo. Program su vodili učenici NGK - Dora Drašković iz 4a razreda i Stanko Pažin iz 4c razreda.

Voditelji Adventske radionice bile su profesorice: Anita Petričević, Karmela Brčić Đapić i Ivana Matoković. Za sudjelovanje u radionicama posebne zahvale upućene su roditeljima: Ščuric, Gregorić, Baković i Burazin.


 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr