Karitativna akcija i adventski kalenDAR Caritasa župe sv. Josipa

28.12.2018.Kao vjernici pozvani smo u svako doba misliti na naše bližnje. I to ne samo na svoju užu obitelj i prijatelje, nego i na one koji su u potrebi, usamljeni, nemoćni. Stoga je Caritas župe sv. Josipa, već tradicionalno, pokrenuo adventsku akciju ''Obitelj za obitelj''. Akcija je zamišljena na način da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz naše župe koja je u potrebi. Paketi sadrže prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine, ukrase za Božić, igračke za djecu...Akcija je započela na Prvu nedjelju došašća i trajala do 23. prosinca 2018. kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih svetih misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve. Kako je vrijeme odmicalo, naša košara se punila sve više, a župljani su se odazivali u velikom broju. Akciji su se priključila i djeca iz obližnjeg vrtića kao i učenici nekih škola. 

No, ove godine uvedena je i jedna novost. Ne želeći uvjetovati što staviti u paket, a s druge strane ipak ih usmjeriti i na taj način olakšati, osmislili smo jedan obrazac na temelju kojeg župljani mogu darivati i kojeg smo nazvali Caritasov adventski kalenDAR u kojem svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu. Primjerice: 1.prosinca skupljalo se ulje, 2.prosinca brašno, 3. prosinca šećer i tako dan po dan i eto nam božićnog paketa. Radosni smo što je ovaj Caritasov adventski kalenDAR prepoznat i izvan granica naše župe što smo se uvjerili kako u velikom broju donesenih paketa tako i u povratnim dojmovima darivatelja.

A da ne bi ostalo sve samo na pukom stavljanju namirnica, u završnom tjednu osmislili smo i nematerijalne zadatke – napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na svetu misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine.

Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova akcija Caritasa župe sv. Josipa uspije i urodi brojnim plodovima te se od srca zahvaljujemo na svakom i najmanjem daru jer ponekad je nečije malo nekome puno. A svi oni naši darivatelji kada se okupe oko svojeg blagdanskog stola neka budu svjesni da su nekoj drugoj obitelji uljepšali Božić. To je i upravo smisao Božića, malog Boga – donijeti utjehu, radost, ljubav i mir svima onima koji su napaćeni, siromašni, usamljeni ili zaboravljeni. Iako je akcija darivanja završena, vjerujemo da će njeni plodovi ostaviti trajni trag kako u srcima potrebitih, tako i onih koji su darivali.

Autor teksta i fotografija: Damir David, voditelj Caritasa župe sv. Josipa

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr