Kardinal Bozanić zaredio četrnaest svećenika

21.6.2014.

 

FOTOGALERIJA

 

HOMILIJA


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu, 21. lipnja 2014. godine u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje, tijekom kojeg je zaredio za svećenike sedam dijecezanskih i sedam redovničkih kandidata. Ujedno, zahvalno je to euharistijsko slavlje za 25. obljetnicu biskupske službe nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića.Uz kardinala Bozanića u euharistijskom slavlju suslavili su apostolski nuncij Alessandro D'Errico, pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, redovnički poglavari, župnici mladomisnika u molitvenom zajedništvu sa svećenicima, redovnicima i redovnicama te okupljenim Božjim narodom.Sveti red prezbiterata primili su za Zagrebačku nadbiskupiju vlč. Tomica Božiček iz župe sv. Leopolda Mandića - Orehovica, vlč.  Josip Čulig iz župe sv. Jurja – Gornja Stubica, vlč. Boris Jozić iz župe sv. Tri Kralja – Zagreb Vrbani, vlč. Ivan Lastovčić iz župe Krista Kralja – Domaslovec, vlč. Matej Petrić iz župe sv. Ivana Krstitelja – Lug Samoborski, vlč. Ivan Vučak iz župe Pohoda BDM – Vukovina te vlč. Ivan Zovko iz župe župa Srca Isusova – Prozor (BiH).

Za Franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda, Sveti red prezbiterata primili su fra Davor Filko, OFM – župa Navještenja Blažene Djevice Marije – Klanjec i fra Danijel Patafta, OFM – župa Gospe Lurdske (Riječka nadbiskupija).Za Provinciju franjevaca trećoredaca glagoljaša, Sveti red prezbiterata primili su fra Marin Matančić, TOR – župa Sv. Benedikta i Gospe Žalosne – Kloštar Podravski i fra Hrvoje Perković, TOR – župa Sv. Franje Asiškog – Bila.

Za Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove, Sveti red prezbiterata primili su p. Petar Nodilo, SJ – župa Uznesenja BDM – Goveđari (Mljet) i p. Stjepan Šuflaj, SJ – župa Sv. Ivana Krstitelja – Lug Samoborski.

Za Družbu misionara Krvi Kristove, Sveti red prezbiterata primio je br. Marijan Zubak, CPPS – župa Sv. Josipa radnika – Slavonski Brod.Uvodeći u misno slavlje Kardinal je pozvao na otvorenost Duhu Svetomu koji nas okuplja na zahvalna slavlja Bogu. 

Obračajući se ređenicima u homiliji Kardinal je poručio:  "Dragi ređenici, želim da punim plućima iskusite svećeničku radost već na početku svoje prezbiterske službe, pripremajući se za mladu misu i ulazeći po prvi put sa strahopoštovanjem u ispovjedaonicu da biste bili služitelji Božjeg milosrđa u sakramentu pomirenja. Želim da tu radost, taj žar i polet duha obnavljate i u njemu iz dana u dan rastete po svakom slavljenju Svete Mise i podjeljivanju svetih sakramenata. Za vas i za sve nas svećenike ostaje uvijek aktualna preporuka svetog Pavla svom učeniku Timoteju: 'Podsjećam te: raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku' (2 Tim 1,6)."Zahvaljujući za dvadeset i pet godina svog biskupskog služenja, Kardinal je rekao: "Današnja je svečanost svećeničkog ređenja u Stepinčevoj katedrali stoga i meni milosna prigoda da zajedno s našim mladomisnicima i svećenicima jubilarcima zahvalim Bogu za sve milosti kojima nas Duh Sveti podupire u izabranju i službi u Crkvi. Upravo je slavlje ređenja izvrsna prigoda biskupu da u poniznosti srca zajedno s Marijom zahvali Bogu za izbor u službu, 'jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je Ime njegovo' (Lk 1,49).

Istodobno ovo mi je slavlje i poziv da Boga molim oproštenje za sve propuste i nedostatke koje sam učinio u biskupskoj službi. Ovo svećeničko i vjerničko zajedništvo Crkve zagrebačke u našoj prvostolnici ispunja me radošću i blagoslovom, jer biskupska služba bez naroda Božjega ne bi imala smisla.Naime, biskupsko je ime za djelo, a ne za čast. Crkveni se pastir ne rađa odjednom, niti samim svetim redom episkopata. Duhovnim se ocem i pastirom duša postaje u zajedništvu Crkve, u zajedništvu molitve, nastojanja, rada i djelotvorne ljubavi.

Zato je potrebno vrijeme rasta i sazrijevanja, vrijeme trpljenja i ljubavi. Kao nadbiskup Crkve zagrebačke, iz godine u godinu osjećam kako raste ona temeljna crkvena povezanost i zajedništvo pastira i vjernika. Iskustvo tog unutarnjeg rasta duhovnog zajedništva ima svaki biskup, svaki svećenik, svaki župnik po svojoj službi u Crkvi."Na kraju euharistijskog slavlja Kardinalu su izrećene čestitke za njegov jubilej. U ime Svetoga Oca čestitku je uputio apostolski nuncij mons. Alessandro D'Errico, u ime svećenika vlč. Slavko Kresonja, u ime redovnika i redovnica o. Vinko Mamić, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, u ime vjernika laika peteročlana obitelj Gojmerac, a u ime mladomisnika vlč. Matej Petrić. 

Zahvaljujući na čestitkama i darovima koje je primio Kardinal je sve pozvao da se ne boje budućnosti i da budu otvoreni Životu. "Dok god smo otvoreni Životu, ne moramo se bojati budućnosti!" - zaključio je Kardinal.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr