Uvodna riječ kardinala Bozanića na otvaranju Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Dragi sudionici! Tematici koja je pred nama potrebno je u duhu Ivana Pavla II. pristupiti bez straha nošeni nadom koja otvara horizonte budućnosti, pokušavajući iščitavati znakove vremena, svjesni da smo kao kršćani pozvani biti jedni drugima bližnji, a posebno onim najpotrebnijima.

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje prigodom otvaranja Sinode: "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje"

Prigodom otvaranja Sinode u sveopćoj Crkvi koju je u nedjelju 10. listopada otvorio papa Franjo misom u Bazilici sv. Petra u Rimu. 

VI. hrvatski socijalni tjedan

Demografija, iseljavanje, migracije, tri vrlo važna izazova aktualnog hrvatskog trenutka, tema su VI. hrvatskog socijalnog tjedna koji će se u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije održati u petak i subotu 22. i 23. listopada. 

LITURGIJSKI PASTORAL | Svećenikov dijalog s Bogom – predslovlje

U nastavcima objavljujemo prijevod knjige Što se događa u misi?, autora p. Jeremyja Driscolla, OSB, u kojoj objašnjava značenje euharistijskog slavlja, dijelova, gesta, znakova, simbola... 
"Svaka naša molitva odražava pouzdanje u Gospodina i spremnost na uključivanje u Božje djelo. Svaka naša molitva govori da nam je do nekoga i do nečega stalo; i da smo spremni poslušati Božju riječ.#kardinalBozanić

Aktualnosti

Otvoren Šesti hrvatski socijalni tjedan

Šesti hrvatski socijalni tjedan organizira Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Priopćenje sa 63. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Predstavljen je pripremni dokument pape Franje za Sinodu.

Susret vjeroučitelja početnika i apsolvenata

Susret je organizirao Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Šteta od potresa u župi u Velikoj Erpenji

U potresu 29. prosinca 2020. godine štetu je pretrpjela župna crkva Sv. Tri Kralja u Velikoj Erpenji.

Istražni radovi na Katedrali

Tekst Vlade Petričevića, dipl. ing. arh., objavljen u travanjskom broju Kane.

Liturgijski pastoral

Svećenikov dijalog s Bogom – predslovlje

U nastavcima objavljujemo prijevod knjige Što se događa u misi?, autora p. Jeremyja Driscolla, OSB.

Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje - materijali

Među materijalima je i Prijedlog za liturgijsko slavlje otvaranja Sinode u mjesnim crkvama.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Održana deseta sjednica Radne skupine za izradu Završnog dokumenta Sinode

Pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Preminula članica Sinode dr. Biserka Baćani

U ponedjeljak, 24. svibnja 2021. u 70. godini života.

Riječ Svetog Oca

20.10.2021.

Poslanica Galaćanima – 12. Sloboda se ostvaruje u ljubavi

Kroz ove dane govorimo o slobodi vjere, slušajući Poslanicu Galaćanima. No, sjetio sam se onoga što je Isus rekao o spontanosti i slobodi djece kad je ovaj dječak tako slobodno prišao i ponašao se kao da je u vlastitoj kući… A Isus nam kaže: „I vi, ako ne budete kao djeca nećete ući u Kraljevstvo nebesko“. Hrabrost približiti se Gospodinu, biti otvoreni Gospodinu, ne bojati se Gospodina: zahvaljujem ovom dječaku na lekciji koju je dao svima nama. I neka mu Gospodin bude na pomoći u njegovoj ograničenosti, u njegovu rastu jer je dao to svjedočanstvo koje mu je dolazilo iz srca. Djeca nemaju automatskog prevoditelja sa srca na život: srce ide naprijed.

Svojom Poslanicom Galaćanima apostol Pavao nas malo-pomalo i polagano uvodi u veliku novost vjere. To je uistinu velika novost, jer ne obnavlja samo neki vid života, nego nas uvodi u onaj „novi život“ koji smo primili krštenjem. Tamo se izlio na nas najveći dar, taj da smo postali djeca Božja. Ponovno rođeni u Kristu prešli smo s religioznosti koju čine zapovijedi na živu vjeru, koja ima svoje središte u zajedništvu s Bogom i braćom, to jest u ljubavi. Prešli smo s ropstva straha i grijeha na slobodu djece Božje. Još jednom ta riječ sloboda.

Riječ Nadbiskupa

22.10.2021.

Kardinalova uvodna riječ na otvaranju Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Dragi sudionici, tematici koja je pred nama potrebno je, u duhu pape Ivana Pavla II., pristupiti bez straha, nošeni nadom koja otvara horizonte budućnosti, pokušavajući iščitavati znakove vremena, svjesni da smo kao kršćani pozvani biti jedni drugima bližnji, a posebno najpotrebnijima. 
 
Naime, danas ne proživljavamo samo epohalne promjene, nego pravu pravcatu promjenu epohe, kako izričito naglašava papa Franjo (usp. Veritatis gaudium, 3). On nas neumorno potiče da se kršćanski odgovorno suočimo sa svim vidovima zadane teme ovoga Tjedna i da ne ostanemo samo promatrači, nego i zauzeti Samarijanci.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr