Kardinal Bozanić pohodio sestre franjevke od Bezgrješne

28.12.2010.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je sestre franjevke od Bezgrješne na Pantovčaku na blagdan sv. Ivana apostola i evanđelista 27. prosinca 2010.godine te slavio euharistiju u samostanskoj kapelici, koja je kako je kardinal naglasio, bila dugo godina filijala župe sv. Blaža i preteča današnje novoosnovane župe sv. Kvirina.

Osvrnuvši se na dotičnoga sveca i liturgijska čitanja, kardinal Bozanić je u homiliji istaknuo da je sveti Ivan apostol ljubavi, jer on piše o Bogu koji je ljubav. Ivan kaže izričito „Bog je ljubav“ i donosi tako najsavršeniju, kršćansku definiciju Boga. „To da je Bog ljubav je zapravo doprinos kršćanstva u povijesti religija, jer u drugim religijama teško je doći do takve spoznaje Boga. Vjerojatno je i zbog toga kršćanska tradicija stavila ovaj blagdan odmah poslije Božića i blagdana sv. Stjepana đakona“, naglasio je kardinal.

Spomenuo je kako je Ivan po godinama bio najmlađi apostol, ali po stažu među prvima i najstarijima te kako je za vrijeme Isusova javnog života zauzimao posebno mjesto među apostolima. Kardinal je podsjetio kako Ivan u svojoj prvoj poslanici raspravlja s onima koji su osporavali da je Isus Bog odnosno da Bog na tako bliz način može doći čovjeku. Ivan stoga govori o onom koji se pojavo kao Riječ Života, koga su oni slušali, mogli doživjeti i zbog toga su o njemu mogli svjedočiti. „Ivan gotovo u zanosu želi izreći što je on kao apostol doživio u susretu s Isusom.

Bio je apostol koji je bio blizu Isusa, koji nam je ostavio životno svjedočenje o Isusu i ako b se ono htjelo sažeti onda možemo reći da je on to sve sažeo u ljubav“, rekao je zagrebački nadbiskup te pozvao: „Bog je ljubav, ljubite jedni druge. Govori sve o Bogu i govori sve što mi trebamo činiti. Drage sestre i mi smo danas ovdje jer se Bog u ljubavi spustio na zemlju. Vi ste pošle na put svoga zvanja upravo jer ste svaka na svoj način dotaknuta tom ljubavlju, živite tu ljubav, svjedočite tu ljubav, pa i mi i svatko od nas ponavljamo za sebe, za svoj život: Bog je ljubav, ljubimo jedni druge.“

Dobrodošlicu kardinalu Bozaniću izrazila je kućna predstojnica s. Ivanka Gibač. „U zahvalnosti za vaš pohod, euharistijsko slavlje, poticajne riječi, podršku i blagoslov, kao redovnička zajednica i svaka sestra, želimo i molimo da u našem prostoru i vremenu naši životi, prisutnost i djelovanje budu trajno svjedočenje kršćanskih i duhovnih vrijednosti. Vjerujem da ćemo i dalje biti uključene u Vašu duhovnu skrb i molitvu. U tom duhu primite i Vi našu božićnu čestitku, našu vjerničku odanost i iskrenu molitvu za vas i Vaše odgovorno i zahtjevno služenje Crkvi i našem društvu“, kazala je predstojnica.

Kardinal Bozanić na kraju je sestrama zahvalio za prisutnost u Zagrebu na Pantovčaku, gdje su se vjernici više desetljeća okupljali u njihovoj samostanskoj kapelici, prije nego što je osnovana nova župa i sagrađena crkva sv. Kvirina, te na prisutnosti sestara u raznim službama na području Zagrebačke nadbiskupije.

S. Valerija Kovač

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr