Kardinal Bozanić: Božić otvara Crkvu da traži potrebne

20.12.2016.Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u utorak, 20. prosinca 2016. godine u Nadbiskupskom dvoru sa svećenicima Katedralnog i Remetsko-sesvetskog arhiđakonata. Susretu su prisustvovali i pomoćni zagrebački biskupi, mons. Mijo Gorski, te mons. Ivan Šaško koji je u ime nazočnih svećenika uputio prigodnu riječ.
 
Protekla je godina, kazao je biskup Šaško, bila obilježena trima temeljnim sadržajima: Izvanrednim jubilejom milosrđa koji se nadovezao na Godinu posvećenoga života djelomice ju prateći i ugrađujući u sebe; blaženim Alojzijem Stepincem i putem kojim nas Bog vodi prema kanonizaciji, te Drugom sinodom Zagrebačke nadbiskupije. Podsjetio je na biskupska ređenja trojice novih hrvatskih biskupa, milosni susret sa svetim Leopoldom Bogdanom Mandićem, čije je tijelo od 13. do 18. travnja bilo u Zagrebu, proslavu Majke Božje od Kamenitih vrata, koju je predvodio kardinal Robert Sarah i koji je (1. lipnja) sudjelovao i na svečanoj proslavi 10. obljetnice Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, te na prezbitersko ređenje trinaestorice đakona.Spomenuo je biskup i prvi sastanak Mješovitoga povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve o kardinalu Stepincu, hodočašće svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u Mariju Bistricu, ali i posjet pročelnika Kongregacije za nauk vjere Gerharda Ludwiga Müllera Zagrebu, čiji je dolazak imao puno šire značenje i bio istinsko ohrabrenje za život Crkve i za vrjednovanje svetosti blaženoga Alojzija Stepinca.

Događaj koji je obilježio prosinac od svih nabrojenih najmanje pripada prošlosti, nego čuva svježinu sadašnjosti i okus budućnosti: početak Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. U tome ozračju se želimo zadržati, tražeći načine našega udioništva u izgradnji Zagrebačke Crkve – zaključio je biskup Šaško.
 
Kardinal je svećenicima progovorio o tijeku kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca i početku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, za koju je rekao da je ona propitkivanje naše zagrebačke Crkve što joj je činiti u ovom vremenu.Sinoda nije samo ono što se događa na zasjedanjima. Ona je događaj čitave Crkve, stoga će tijekom ove godine biti pokrenute i razne inicijative koje će nastojati još više povezati ono što se događa na sinodskim zasjedanjima i ono što se događa u „bazi“, u zajednicama vjernika – istaknuo je Kardinal.Govoreći o nadolazećoj svetkovini Božića, naglasio je kako Božić postaje vjernički djelotvoran upravo po euharistiji. Božić otvara Crkvu da traži, da traži potrebne kako bi postala Crkva bliza čovjeku, kao što je i Bog po rođenju Isusovu bliz svakom čovjeku – zaključio je Kardinal.  
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr