Kardinal Bozanić blagoslovio nove orgulje u Sloboštini

24.2.2020.


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u nedjelju 23. veljače predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Uzašašća Gospodnjega u Sloboštini povodom kolaudacije novih orgulja, te ih je blagoslovio i prisustvovao na prvom koncertu s njima. Na početku misnog slavlja kardinal Bozanić rekao je kako su orgulje instrument koji pomaže čovjeku uzdići dušu Bogu te naglasio radost susreta kojim se pokazuje zajedništvo župne zajednice.


Nove orgulje kao glazbeni izraz ljepote Crkve
 
U homiliji Kardinal je istaknuo da se čovjek u odnosu s bližnjima treba odnositi s obzirom na svoj odnos prema Bogu. „Bog je s nama milosrdan i milostiv i to nam je putokaz za naše ponašanje“ rekao je Kardinal. Kardinal je naglasio kako nam se kroz taj uzvišeni putokaz Bog približava da bi nam pokazao kakvi  trebamo biti i da Njemu postajemo sve sličniji.Istaknuo je kako smo ljubljeni od Boga što nam pomaže biti milosrdni i opraštati. „Točno ta ljepota je ona koja izgrađuje i spašava čovjeka u bezličnom i rezigniranom okruženju“, rekao je Kardinal i zaključio kako su orgulje te koje nas približavaju toj ljepoti i pomažu da se osjećamo lijepo. Donose vedrinu i optimizam. Pjevanje s njima nas približava anđeoskom zboru koji pjeva slavu Bogu. Uz pomoć orgulja euharistijski događaj svečanije spušta Božju ljepotu u zajednicu koja ga slavi.  „Donošenjem veselja se stvara više ljepote nego donošenjem napetosti, zato smo svi pozvani biti navjestitelji Božje ljepote“, zaključio je Kardinal.

Na kraju misnog slavlja župnik vlč. Alen Lulić zahvalio je Kardinalu na pastirskim riječima. „Hvala Vam na Vašem pohodu među nas. U homiliji ste istaknuli važnost ljepote koja spašava. Želimo da ove orgulje budu sredstvo susreta s tom ljepotom“, rekao je župnik vlč. Lulić. Nakon mise slijedio je koncert novih orgulja koji su izvodili Mario Perestegi (orgulje) i Dario Teskera (truba) s programom iz opusa J. S. Bacha, J. Clarkea, T. Albinonija, G. B. Matrinija, A. Stradele, I. Sperghera i F. Dugana.

                                                                                    Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr