Hodočašće župljana iz Lupoglava i Brckovljana sv. Josipu

22.9.2022.

Na blagdan svetoga Mateja apostola i evanđelista 21. rujna 2022. godine vlč. Filip Pavlović, župnik Župe bl. Augustina Kažotića iz Lupoglava, predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Redovitim Josipovim hodočasnicima pridružilo se više od stotinu hodočasnika iz lupoglavske župe te iz Župe sv. Brcka iz Brckovljana.



Vlč. Pavlović u prigodnoj je homiliji, tumačeći Isusov poziv cariniku Mateju, kazao kako smo svi pozvani nikoga unaprijed ne osuđivati, već u svojem bližnjemu gledati čovjeka kojega Bog voli. "Zamislite tu ljubav Božju prema svakome od nas. To je velika tajna, a ona se stoji u tome da Bogu u raju nije dovoljno imati samo anđele i arkanđele, već on u raju želi i čovjeka. Bog želi u raju u svojoj blizini čitavo čovječanstvo. Stoga je velika katastrofa da čovjek ne postane svet", kazao je vlč. Pavlović te nastavio ističući kako smo svi pozvani od Boga na različite načine.



"U svakom od nas zasađeno je zrno vjere, da svojim odgovornim i zauzetim životom ovaj svijet činimo boljim, jer to više ne čini samo čovjek već to radi onaj čovjek koji je od Boga pozvan, Božje dijete, poput obraćenog carinika apostola i evanđelista Mateja. Stoga naš posao nije nešto obično, već naš posao posvećuje i mijenja lice zemlje", kazao je lupoglavski župnik.



Propovjednik je homiliju završio svjedočanstvom koje je čuo pred petnaest dana u lupoglavskoj crkvi od žene koja se došla pomoliti. Posvjedočila mu je o snazi Josipova zagovora ostvarenog pred nekoliko dana. Naime, kći spomenute žene priprema se na studij u Nizozemsku. Majka ne zna kako joj pronaći smještaj, odnosno stan gdje će kao studentica stanovati. U nemogućnosti pronalaska rješenja počela je moliti svetog Josipa za pomoć. Ujedno je nazivala različite prijatelje ne bi li joj oni pomogli. Nakon nekoliko dana potrage, ali i intenzivne molitve svetom Josipu, nazvao ju je jedan svećenik koji se na moru susreo sa svojim starim prijateljima koje već dugo nije vidio, a baš su iz Nizozemske i to iz grada u kojem će joj kći studirati. Štoviše, njihov stan kojega iznajmljuju upravo se prazni onog datuma kada nova studentica treba početi studirati u Nizozemskoj. Svećenik je povezao svoje nizozemske prijatelje i zabrinutu majku i nizozemsku joj studenticu, koja je na kraju dobila smještaj kod dobrih ljudi za koje jamči njen prijatelj svećenik. Majka nizozemske studentice uvjerena je da je to sve uredio sveti Josip", zaključio je vlč. Pavlović. (as)



Foto: Lovro Klarić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr