Grb i geslo pape Franje

18.3.2013.


Papa Franjo odlučio je sačuvati u glavnim crtama svoj prethodni grb, koji je izabrao još od svoga biskupskog ređenja a kojeg karakteriziraju jednostavne linije.

Plavi štit okružen je simbolima papinskog dostojanstva, koji su istovjetni onima koje je htio njegov prethodnik Benedikt XVI. (mitra smještena između ukrštenih ključeva od srebra i zlata, povezanih crvenom vrpcom). Na gornjem dijelu nalazi se znak reda iz kojeg dolazi Papa, Družbe Isusove: blistavo sunce na kojem su crvenom bojom ispisana slova IHS, tj. Kristov monogram. Iznad slova H i kroz njegovu poprečnu liniju prolazi križ; ispod monograma su tri crna čavla.

U donjem dijelu štita nalaze se zvijezda i cvijet narda. Zvijezda, prema drevnoj heraldičkoj tradiciji, simbolizira Djevicu Mariju, Kristovu majku i majku Crkve; dok cvijet narda označava svetog Josipa, zaštitnika opće Crkve.

U hispanističkoj ikonografskoj tradiciji, naime, svetog Josipa se prikazuje s granom narda u ruci. Stavljajući na štit te slike, Papa je želio izraziti svoju posebnu pobožnost Presvetoj Djevici i svetom Josipu.

Geslo Svetog Oca Franje: miserando atque eligendo, preuzeto je iz homilije svetog Bede Časnog, svećenika (Om. 21; CCL 122, 149-151), koji je, komentirajući evanđeosku epizodu o pozivu svetog Mateja, napisao: "Vidit ergo lesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me" (Isus ugleda carinika, pogleda ga, smilova mu se i sebi izabra, te mu reče mu: slijedi me).

Ta homilija, hommage Božjem milosrđu, donosi se u liturgiji časova na blagdan svetog Mateja koji ima posebno značenje u životu i duhovnom putu pape Franje. Naime, na blagdan svetog Mateja 1953. godine mladi je Jorge Mario Bergoglio doživio, u sedamnaestoj godini života, na sasvim poseban način, Božju prisutnost i ljubav u svom životu. Nakon jedne ispovijedi osjetio je u srcu Božje milosrđe, koji ga je, pogledom nježne ljubavi, pozvao na redovnički život, po primjeru svetog Ignacija Loyolskog.

Kada je izabran za biskupa mons. Bergoglio, u spomen na taj događaj koji je označio početak njegova potpunog predanja Bogu u njegovoj Crkvi, odlučio je izabrati, kao geslo i program života, izraz svetog Bede miserando atque eligendo, koji je odlučio staviti također na svoj papinski grb. (IKA/TU)

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr