Godišnji susret volontera u znaku Godine vjere

2.12.2012.

 

S ciljem zajedničkog promišljanja o tome na koji način u Godini vjere, kroz djelotvornu ljubav, svjedočiti Caritas, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je Godišnji susret volontera župnih caritasa na kojemu se okupilo oko 150 sudionika - stotinjak volontera iz župâ i pedesetak osoba koje volontiraju u kućama ili projektima nadbiskupijskog Caritasa. Susret je održan u subotu, 1. prosinca prijepodne u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptol 29a u Zagrebu.

Na početku susreta sudionike su pozdravili: predsjednik Nadzornog vijeća CZN-a mons. dr. Valentin Pozaić i ravnateljica CZN-a s. Jelena Lončar. Mons. Pozaić zahvalio je volonterima te ih nazvao radošću i nadom zagrebačke Crkve i Caritasa u ovim, za mnoge, teškim vremenima, a ravnateljica Caritasa čestitala je volonterima na nesebičnom služenju te im posvijestila da upravo oni žive otajstvo vjere u iskustvu karitativnog djelovanja, na što zdušno poziva vjernike zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u svojem Pismu prigodom otvaranja Godine vjere.

U edukativno-informativnom dijelu susreta održano je jedno predavanje i dvije prezentacije - predavanje »Caritas u Godini vjere« održao je dr. Milan Špehar, prezentaciju »Župni caritasi u Godini vjere« održao je voditelj Službe za župne caritase CZN-a Robert Futač, a prezentaciju na temu »Volonterstvo u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije« koordinatorica volontera i volonterskih aktivnosti CZN-a Ivana Reić.

Dr. Špehar predstavio je volonterski rad kao služenje drugima, a time i kao najsigurniji duhovni put samoostvarenja svake osobe. Voditelj Futač podsjetio je na poslanje Caritasa i njegovu organizacijsku strukturu te okupljene upoznao s dosadašnjim radom i nekim planovima za buduću suradnju CZN-a s trenutno 108, a uskoro 116 župnih Caritasa u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Kordinatorica Reić navela je podatke o volonterskom radu u CZN-u tijekom 2011. godine, prema kojima je 273 volontera odradilo 19 708 sati. »Konačne brojke za 2012. godinu još nemamo ali primjećujemo porast broja volontera u svim sektorima djelovanja«, naglasila je koordinatorica Reić, te dirljivim izjavama Caritasovih korisnika opisala gospođu Martu Takahashi koja je ove godine ponijela laskavu titulu najbolje volonterke - koja ipak nimalo ne umanjuje vrijednost rada svih ostalih volontera. »Druženje i rad s djecom te dijeljenje veselja zbog njihovih uspjeha ispunjava me neizmjernim zadovoljstvom. Zato volontiram u Caritasu«, izjavila je jednom prilikom volonterka Marta, koja nije mogla doći na ovaj susret ali je zato bila nazočna gospođa Ružica Reichel kojoj su također upućene posebne čestitke i zahvalnost ispred Caritasa Zagrebačke nadbiskupije povodom 12 godina volonterskog rada.

Na završetku susreta, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić potaknuo je volontere da budu ponosni na to da su volonteri u Caritasu te je sve vjernike pozvao da se uključe u karitativni rad u svojim župama jer zajedničkim, organiziranim radom mogu učiniti puno više dobra negoli kada djeluju pojedinačno.

Svetu misu u crkvi sv. Marije na Dolcu predvodio je mons. Jerneić, koji je održao i prigodnu propovijed, a pjevanje su animirali Ivanka Stahuljak (sopran) i Javor Valjak, naslovni orguljaš crkve sv. Ivana Krstitelja Krstitelja u Novoj Vesi.

Poslije misnog slavlja volonteri su se zadržali u srdačnom druženju za zajedničkim stolom, a na odlasku je svaki od njih dobio simbolični dar.

Stjepan Moškatelo

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr