Godišnji izvještaj Caritasa Zagrebačke nadbiskupije o pruženim uslugama i aktivnostima u 2013. godini

1.4.2014.


Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Godišnji izvještaj o pruženim uslugama i aktivnostima u 2013. godini
 

I. Usluge socijalne skrbi
U sklopu pružanja usluga socijalne skrbi, tijekom 2013. godine Caritas Zagrebačke nadbiskupije osigurao je smještaj, skrb i njegu različitim kategorijama korisnika.
Na dan 31. prosinca 2013. godine u caritasovim kućama bilo je smješteno 199 korisnika:
 • djeca i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjima; Brezovica - 75 korisnika
 • djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi; Savica-Šanci - 21 korisnika, Vugrovec - 27 korisnika, Dubec - 14 korisnika, Trešnjevka - 15 korisnika
 • maloljetne trudnice i majke s malom djecom; Savica-Šanci - 6 korisnica
 • žrtve obiteljskog nasilja; na tajnoj lokaciji - 20 korisnika
 • dnevni boravak za osobe s invaliditetom; Brezovica - 21 korisnik
Djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurava se zadovoljavanje životnih potreba kao što su: stanovanje, prehrana, odijevanje, održavanje osobne higijene, briga o zdravlju, čuvanje, njega, odgoj i obrazovanje, radne aktivnosti i korištenje slobodnog vremena. Školskoj djeci pruža se pomoć u učenju i vođenju brige o školskim i izvanškolskim aktivnostima, te za srednjoškolce suradnja sa poslodavcima koji im omogućuju obavljanje obveznog dijela praktične nastave.
Djeci s tjelesnim i mentalnim oštećenjem koja su na smještaju pružaju se usluge prehrane, njege i brige o zdravlju, odgoj i obrazovanje, medicinska i psiho-socijalna rehabilitacija te usluge organiziranog provođenja slobodnog vremena. Osim toga, za djecu su organizirani radno-okupacijski i rehabilitacijsko-terapeutski programi. Dio korisnika obrazuje se u specijalnim predškolskim i školskim ustanovama.
Osobama obuhvaćenim dnevnim boravkom pružamo njegu, zdravstvenu skrb, radno okupacijsku terapiju, fizikalnu terapiju i rehabilitaciju te socijaliziranje djece s većim poteškoćama u psihofizičkom razvoju s težom i teškom mentalnom retardacijom.
U kuću za žrtve obiteljskog nasilja na smještaj dolaze osobe iz svih krajeva Republike Hrvatske, a tijekom boravka im, osim stanovanja, pružamo mogućnost obrazovanja, učenja socijalnih vještina, prehranu, medicinsku skrb i njegu, odjeću i obuću, psihosocijalnu podršku, duhovnu i vjersku skrb te pomoć u ishođenju socijalnih i drugih prava.
 
Tijekom 2013. godine 86 djelatnika Caritasa sudjelovalo je na različitim stručnim skupovima, seminarima, tribinama i okruglim stolovima, a jedan dio njih kao članovi radnih skupina i povjerenstava na nacionalnoj i lokalnoj razini (Ministarstvo socijalne politike i mladih, Zagrebačka županija, Grad Zagreb) izravno su dali doprinos izradi socijalnih politika
 
II. Karitativni rad
Sektor karitativnog rada i projekata obuhvaća svu karitativnu djelatnost koja se obavlja unutar Caritasa Zagrebačke nadbiskupije: socijalnu službu, obiteljsko savjetovalište, smještaj roditelja teško bolesne djece, skrb o beskućnicima, pomoć u kući starijim osobama, podjelu pomoći, službu za župne caritase, volonterstvo te razne susrete, akcije i projekte koji se provode unutar Caritasa.
 
1. Savjetodavni rad
 • Socijalna služba zaprima i obrađuje zamolbe korisnika za razne vrste pomoći, obilazi korisnike na terenu, pruža psihosocijalnu pomoć, savjet i podršku, pomoć pri realizaciji smještaja te posredovanje pri ostvarivanju različitih prava. Preko socijalne službe razne vrste pomoći primilo je 1025 obitelji. Broj korisnika u odnosu na 2012. godinu povećan je za 11,4 %.
 • Obiteljsko savjetovalište pruža stručnu, savjetodavnu i duhovnu pomoć osobama i obiteljima u potrebi. Radom obiteljskog savjetovališta bila je obuhvaćena 431 osoba. Broj korisnika u odnosu na 2012. godinu povećan je za 18,5 %.
 
2. Osiguranje besplatnog smještaja
 • Projektom Skrb za beskućnike Caritas je u 2013. godini osigurao 24-satni besplatni smještaj, prehranu i skrb za 66 korisnika. Osim toga, tijekom godine izrađeni su individualni planovi za sve korisnike, za njih sedam smo ishodovali osobne iskaznice, za trojicu pravo na zdravstvenu zaštitu, za petoricu vojnu opskrbninu, za sedmoricu smještaj u dom za starije i nemoćne osobe te za četvoricu smještaj u udomiteljske obitelji, dok je njih jedanaest pronašlo smještaj u podstanarstvu
 • Besplatan smještaj roditelja čija su djeca na liječenju i terapijama u zagrebačkim bolnicama osiguran je kući u zagrebačkom naselju Vukomerec. Roditelji dolaze iz svih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mnogi od njih u razgovoru nam svjedoče da je ovakav smještaj njihovoj djeci jedina šansa za liječenje jer sami to ne bi mogli platiti. Tijekom 2013. godine stručnu pomoć, besplatan smještaj i prehranu osigurali smo za 387 roditelja, a ostvareno je ukupno 2500 noćenja.
 
3. Karitativnom skrbi za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući obuhvaćeno je 70 stalnih i 30 povremenih korisnika. U okviru projekta korisnike se posjećuje dva puta tjedno po dva sata ili po dogovoru. Korisnicima pružamo usluge: čišćenje kućanstva, pranje i glačanje rublja, pomoć oko osobne higijene, odlazak u kupovinu, ambulantu, na groblje; pratimo ih u šetnju, do liječnika; pružamo uslugu mjerenja tlaka i šećera u krvi, pomažemo kod manjih kućanskih popravaka i drugo prema potrebi. Tijekom godine obavljeno je 3355 izlazaka na teren, odrađeno je 8708 radnih sati od čega su volonteri obavili 955 izlazaka na teren i odradili 1985 sati.
 
4. Pružanje financijske i materijalne pomoći
 
 • Jednokratnu novčanu pomoć u ukupnom iznosu od 412.253,00 kn primila je 341 obitelj.
 • Obiteljima, pojedincima, župnim caritasima, srodnim ustanovama i udrugama, te korisnicima u Caritasovim kućama podijeljeno je hrane, odjeće, obuće, namještaja, drva za ogrjev i slično u protuvrijednosti od 7.578.577,20 kn.
 • Socijalna košarica“ – u suradnji s trgovačkim lancem Lidl Hrvatska tijekom 2013. godine projektom je bilo obuhvaćeno 1.786 obitelji kojima je podijeljena pomoć u protuvrijednosti od 1.670.380,00 kn.
 • Podjela kruha - u suradnji s Hrvatskim Caritasom i tvrtkom Spar Hrvatska organizirana je svakodnevna podjela kruha i peciva kojom su obuhvaćene 503 obitelji.
 • Podjela odjeće i obuće – 644 obitelji u više navrata primile su pomoć u odjeći i obući.
 • Posudba bolesničkih kreveta i ortopedskih pomagala - 350 obitelji koje kod kuće imaju bolesnog člana pomogli smo posudbom bolesničkih kreveta, invalidska kolica i ostalih invalidskih pomagala.
 
5. Susreti, druženja i kućne posjete
Prigodni i periodični susreti korisnika  podrazumijevaju redovite tjedne, mjesečne ili povremene susrete određene kategorije korisnika. Susreti se uglavnom sastoje od Euharistijskoga slavlja, zabavnog programa te podijele prigodnih paketa hrane i higijenskih potrepština.
 
 • Susreti osoba s invaliditetom - nekoliko puta godišnje: broj korisnika - 120
 • Tjedni susreti starijih osoba – tjedno - broj korisnika - 10
 • Susreti brojnih obitelji – deset puta godišnje: broj korisnika - 200
 • Povodom obilježavanja 21. svjetskog Dana bolesnika 11. veljače organiziran je posjet i darivanje za 80 starijih, nemoćnih i bolesnih osoba.
 • Fašnički susret okupio je 160 djece koja su se družila uz veseli program i prigodne darove.
 • Uz blagdan Uskrsa Caritas je organizirao posjete i darivanje 80 osoba s invaliditetom. u kojima su sudjelovali volonteri i zaposlenici Caritasa.
 • Uz blagdan Uskrsa Caritas je organizirao posjete i darivanje 80 osoba s invaliditetom. u kojima su sudjelovali volonteri i zaposlenici Caritasa.
 • Povodom Majčinog dana za 120 majki upriličeno je Euharistijsko slavlje, prigodni program i darovi.
 • Na 45. hodočašću bolesnih, starih i nemoćnih osoba te medicinskog osoblja grada Zagreba 08. lipnja 2013. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke okupilo se oko četiri tisuća sudionika.
 • Na Susretu solidarnosti, organiziranom povodom početka školske godine, 85 prvašića iz socijalno ugroženih obitelji darovali smo veselim programom, novim školskim torbama i priborom.
 • Prigodom proslave sv. Nikole 200 djece razveselili smo razigranim programom i prigodnim darovima.
 
6. Organizirano provođenje slobodnog vremena – Kalje
U župnom dvoru u Kalju Caritas tijekom godine organizira provođenje slobodnog vremena, duhovne i edukativne sadržaje za korisnike caritasovih kuća, djecu i odrasle osobe s invaliditetom, djecu hrvatskih branitelja, osobe starije životne dobi, grupe mladih iz župnih zajednica te zaposlenike i volontere Caritasa. Tijekom 2013. godine u Kalju je u različitim programima sudjelovalo 328 osoba.
 
7. Akcije
 • Srcem se najviše daje“ i „Maslinova grančica nade“ - u 63 župe, podjelom maslinovih grančica i korizmenih kutijica prikupljene su 144.095,98 kuna za potrebe korisnika župnih i nadbiskupijskog caritasa.
 • Sačuvaj, podijeli, razveseli“ - u razdoblju od 24. lipnja do 14. rujna organizirano je prikupljanje i podjela rabljenih udžbenika. Podijeljena je 6331 knjiga čime je pružena pomoć za 400 obitelji s prebivalištem izvan Grada Zagreba. Zahvaljujući ovoj akciji roditelji su uštedjeli više od 300.000,00 kuna.
 • Solidarnost bez granica“ – u suradnji s volonterima tijekom godine uređeno je pet stanova starijih i nemoćnih osoba na području Zagreba što uključuje manje popravke, generalno čišćenje, gletanje i bojanje stanova.
 • Pomagati je lako!“ - u suradnji s trgovačkim lancem Lidl Hrvatska u razdoblju od 22. listopada do 12. prosinca 2013. godine prikupljena je 21.555 prehrambenih i higijenskih proizvoda za socijalno ugrožene obitelji o kojima se skrbe nadbiskupijski i župni caritasi.
 • Kad činiš dobro, čini dvostruko dobro“ - s ciljem prikupljanja sredstava za potrebe korisnika koji nakon punoljetnosti napuštaju caritasove kuće, povodom blagdana Svih Svetih organizirana je prigodna prodaja lampaša kojom je prikupljena 151.348,31 kn. Akcija se provodila na nekoliko lokacija u Gradu Zagrebu te na području 27 župa Zagrebačke nadbiskupije.
 • Besplatna podjela bakalara – u suradnji s tvrtkom RG Sport Caritas je na Badnjak podijelio 400 porcija bakalara za 66 socijalno ugroženih obitelji.
 • Dajmo im priliku“ – božićna akcija za potrebe korisnika kuće u Vukomercu kojom je prikupljeno 157.713,00 kn.
 • Dobro srce za topli dom“ – tijekom zime nabavljeno je i podijeljeno 350 m3 odnosno po 5 m3 za svaku od 70 socijalno ugroženih obitelji.
 • Budi cool – udijeli slatkiš svoj“ – u suradnji s vjeroučiteljima i ravnateljima dvanaest osnovnih i srednjih škola, povodom blagdana sv. Nikole, prikupljeni su slatkiši za 300 djece iz siromašnih obitelji.
 • Dobro se dobrim vraća“ - 51 zagrebački poduzetnik i obrtnik darovao je preko Caritasa 3.337 besplatnih usluga za 185 socijalno ugroženih obitelji i 26 Caritasovih korisnika čija je ukupna vrijednost 190.563,50 kn.
 • Antun te treba“ - Humanitarna akcija za teško bolesnog osmogodišnjeg Antuna Glasnovića pokrenuta je 23. prosinca 2013. godine. Do kraja akcije prikupljen je iznos od 117.304,22 kn. Od prikupljenih sredstava plaćeno je 109.684,60 kn za nabavu pulsnog generatora i Vestova prsluka, a preostali iznos od 7.619,62 kn biti će namijenjen za pomoć roditeljima teško bolesne djece u Vukomercu.
 
III. Župni caritasi i volonterstvo
Na području Nadbiskupije aktivno je 108 župnih caritasa, a u njihov rad uključeno je 830 volontera koji različitim oblicima pomoći brinu za 3107 socijalno ugroženih obitelji. S ciljem promicanja karitativnog volonterskog rada tijekom godine preko Službe za župne caritase održavaju se redoviti kontakti sa župnicima te voditeljima i volonterima župnih caritasa.
U svrhu osnivanja novih župnih caritasa te poboljšanja djelovanja postojećih tijekom 2013. godine:
 • posjetili smo 33 župe i župna caritasa
 • organizirali smo edukaciju za volontere župnih caritasa na kojoj je sudjelovalo 59 volontera iz 24 župe
 • organizirali smo trodnevne duhovne vježbe za volontere župnih caritasa na kojima je sudjelovalo 35 volontera iz 13 župa
 • organizirali smo susret volontera župnih caritasa katedralnog arhiđakonata na kojemu je sudjelovalo 40 volontera iz 17 župa
 • organizirana smo tri arhiđakonalna susreta s mladima na kojima je sudjelovalo 150 mladih iz 31 župe
 • koordinirali smo akciju Kad činiš dobro, čini dvostruko dobro u kojoj je sudjelovalo 27 župa
 • organizirali smo susret svih volontera nadbiskupijskog i župnih caritasa na kojem je sudjelovalo 105 volontera iz 39 župa. Na susretu je volonterima predstavljena Početna mapa za župne caritase – skup alata, informacija i uputa za početno djelovanje u župnim caritasima
 • organizirali smo i koordinirali korizmene akcije „Srcem se najviše daje“ i „Maslinova grančica nade“ u kojima su sudjelovale 63 župe Zagrebačke nadbiskupije
 • informirali smo i koordinirali aktivnosti župnih caritasa i župa povodom Nedjelje Caritasa, te pripremala materijale za slanje župama.
 
Uz volontere župnih caritasa, tijekom 2013. godine u aktivnostima nadbiskupijskog Caritasa sudjelovalo je 276 volontera koji su korisnicima Caritasa darovali 16.079 volonterskih sati čija se ekonomska vrijednost procjenjuje na 482.370,00 kuna.
Prema službenim podatcima Ministarstva socijalne politike i mladih za 2012. godinu Caritas Zagrebačke nadbiskupije po broju volontera i broju volonterskih sati, ne uključujući volontere župnih caritasa, ubraja se među 10 najvećih organizatora volontiranja u Republici Hrvatskoj. Godine 2012. u evidenciji Ministarstva bilo je evidentirano 446 organizatora volontiranja.
 
 
s. Jelena Lončar
ravnateljica Caritasa
U Zagrebu, ožujak 2014. godine

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr