Euharistijsko sjećanje na sve žrtve Križnoga puta u Maceljskoj šumi

3.6.2014.U nedjelju 1. lipnja okupili su se kod Crkve Muke Isusove hodočasnici iz Sjeverne Hrvatske na velikom euharistijskom sjećanju na sve žrtve križnog puta u Maceljskoj šumi koje je predvodio biskup Mijo Gorski. Bilo je oko dvije tisuće vjernika iz dvadesetak župa i velikog broja raznih udruga. 

Misno slavlje započelo je procesijom oko crkve. Koncelebriralo je tridesetak svećenika iz raznih župa širom Hrvatskog Zagorja. Također bio je prisutan i fra Miljenko Stojić, sa širokog Brijega, vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće, čija su tri člana ubijena u Maclju u Lepoj Bukvi i pokopana u grobnici. Okupilo se i dosta mladeži iz ovog dijela Hrvatskog Zagorja, koji uče povijest u živo, sudjelujući u misnom slavlju. 

U propovijedi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski istaknuo je kako nije lako razumjeti istinu tog doba i mržnju kojom je ubijen toliki broj nedužnih. Također, dodao je, nije lako razumjeti ni činjenicu da se i danas šuti o tome, kada su žrtve odavno umrle, a i njihovi ubojice.Istaknuo je da tko god u interesu ideologije krije istinu o zločinima i sam postaje zločinac. Biskup Gorski poručio je i kako su vjernici dužni izgrađivati društvo koje će nadići sve ono što ga razdvaja, pozivajući se na riječi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića iz 1991. godine, izrečene na tom istom mjestu. Vjernici ne smiju odlaziti s ovog tragičnog mjesta s ljutnjom i mržnjom, već spremni oprostiti i pružiti ruku pomirenja onima koji su to spremni prihvatiti, poručio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Sjećanje na žrtve Križnoga puta započelo je s molitvom križnog puta koju je za maceljske žrtve napisao fra Bonaventura Duda. Molitvu je naizmjence predvodilo nekoliko svećenika, a na grobnici u kojoj je pokopano 1163 žrtava, od kojih je bio i 21 svećenik, franjevac i bogoslov, molitvu je zaključio novi provincijal Franjevačke provincije Ćirila i Matoda fra Ilija Vrdoljak. Poslije molitve cvijeće na grobnicu je položilo izaslanstvo Udruge Macelj 1945. sa novim predsjednikom Dr. Stjepanom Bačićem i članovima. Također svijeću je zapalilo izaslanstvo Grada Karlovca predvođeno gradonačelnikom prof. Damirom Jelićem. Misnom slavlju nazočili su načelnik općine Đurmanec Damir Belošević te gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović. 

Poslije mise nazočnima se obratio i dr. Stjepan Bačić, novi predsjednik Udruge Macelj. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr