Dvije godine Caritasove kuće za mlade „Da život imaju!“

23.10.2020.

Kuća za mlade Caritasa Zagrebačke nadbiskupije „Da život imaju!“ otvorena je 25. listopada 2018. godine i do sada je na smještaju bilo četrdeset troje korisnika. Sagrađena je zahvaljujući potpori brojnih dobročinitelja s ciljem da bude spasonosni smještaj i svojevrsna odskočna daska za samostalni život mladim ljudima koji studiraju i rade, a dolaze iz institucionalne skrbi ili iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je u lipnju 2017. godine humanitarnu akciju „Da život imaju!“ s ciljem prikupljanja sredstava za gradnju i opremanje Kuće za mlade. Akcija se odvijala pod visokim pokroviteljstvom tadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Zagrebačke nadbiskupije te uz medijsko pokroviteljstvo Hrvatske radio-televizije. Tijekom kampanje prikupljeno je 7,7 milijuna kuna, a ostatak troškova izgradnje i opremanja osigurala je Zagrebačka nadbiskupija. Kuća za mlade »Da život imaju!« svečano je otvorena 25. listopada 2018. godine. Do sada je na smještaju u Kući za mlade bilo četrdeset troje (43) korisnika. Od toga devetnaestero (19) mladih koji su izašli iz sustava socijalne skrbi, a dvadeset i četvero (24) korisnika studenata slabijeg imovinskog stanja.

Kuća za mlade je suvremena građevina koja se sastoji od podzemne etaže, prizemlja i četiri etaže. U dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama s kupaonicama moguć je smještaj trideset i jednog (31) korisnika. U prizemlju se nalaze uredi stručne službe Caritasa i višenamjenski opremljena dvorana za pojedinačni i grupni rad s mladima. Na svakom katu nalazi se zajednički dnevni boravak s kuhinjom, a zajednička praonica rublja nalazi se na zadnjem katu. Zgrada ima i dizalo prilagođeno osobama s invaliditetom.

Renato je među prve korisnike Kuće za mlade „Da život imaju!“ došao iz Caritasove kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Nijemčanskoj 14 na Trešnjevci. „Za vrijeme boravka u Kući za mlade studirao sam ugostiteljstvo te sam radio razne studentske poslove. Smještaj u Kući značio mi je put prema samostalnosti u životu. Naučio sam neke stvari na vlastitim greškama i iznad svega shvatio značenje odgovornosti prema, ne baš tako čestim prilikama, koje život pruža. Caritasovu Kuću za mlade preporučam studentima i mladim osobama ponajprije radi mogućnosti postupnog osamostaljivanja uz podršku na putu prema samostalnom životu. Trenutačno se dobro snalazim u samostalnom životu“, rekao je Renato koji je u Kući boravio dvije godine.

Tijekom boravka u Kući za mlade, stručni tim – psiholog i diplomirani socijalni radnik – uz pomoć edukativnih programa te individualnim i grupnim radom, nastoje mlade osnažiti na područjima ključnih kompetencija potrebnih za samostalni život. Tako se korisnicima Kuće pružaju usluge psihosocijalne podrške i savjetovanja, duhovne skrbi, pomoć u stručnom osposobljavanju kroz dokvalifikacije i prekvalifikacije, zajedničko provođenje slobodnoga vremena, radionice osnaživanja, psihoterapija u suradnji s Caritasovim Obiteljskim savjetovalištem, pomoć pri zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja, edukacije financijskog opismenjavanja i komunikacijskih vještina, informatičke i kulinarske radionice te drugi sadržaji po potrebi. Korisnicima se pomaže traženjem stipendija za vrijeme studiranja, te povezivanjem s donatorima i institucijama koje su ih spremne pratiti i pomagati na putu osamostaljivanja. Tako je krajem prošle godine jedna tvrtka iz Zagreba korisnicima osigurala pohađanje različitih edukacija, polaganje vozačkih ispita, nabavu informatičke opreme. Jedna od posljednjih donacija su sredstva namijenjena opremanju teretane u podzemnoj etaži kuće, koja će korisnicima omogućiti prikladno vježbanje a da se ne izlažu riziku zaraze od koronavirusa.


Među brojnim darovateljima kroz ove dvije godine osobito se ističu dvije donatorice koje žele ostati anonimne, a koje su opremile dva kata Kuće raznovrsnom kućanskom opremom.

„Porijeklom sam iz središnje Hrvatske, a dolazim iz institucionalnog smještaja. Za Kuću za mlade saznao sam preko prijatelja iz doma koji mi je preporučio da se prijavim. Ta preporuka bila je od presudne važnosti u mom životu jer mi je boravak u Kući uvelike olakšao život. Riječ je o stvarno vrhunskom mjestu gdje imam potreban mir i red kako bih se posvetio učenju. Kuća meni, ali i ostalim korisnicima, omogućuje da se s lakoćom osamostalimo u životu. Ambijent u kući je na vrlo visokoj razini, kao i kvalitetni sadržaji i stručno osoblje koje je uvijek tu za nas kada nam je potrebno“, izjavio je Branimir, student na Ekonomskom fakultetu.

„Dolazim iz Dalmatinske zagore, a studiram na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, smjer teologija. Taj fakultet ne spada pod Sveučilište pa nemam pravo na državne studentske domove. Uz studiranje radim u KFC restoranu u Areni Zagreb. S obzirom na studentski život, te visinu mojih mjesečnih prihoda, bio mi je potreban smještaj jeftiniji od podstanarstva. Puno mi znači smještaj u Kući za mlade, zbog toga što nisam morao odustajati od fakulteta kako bih zaradio te plaćao neki stan. U Kući je atmosfera jako ugodna. Svi su jako pristupačni i spremni za pomoći jedni drugima. Osjećam se kao dio obitelji. Voditelji su stvarno dobri, razgovaraju s nama kad nas nešto muči i velika su nam potpora. Korisno je što imamo radionice na kojima naučimo praktične stvari koje će nam koristiti u daljnjem životu. Imamo i psihologa čija je stručna pomoć tijekom stresnih studentskih dana i više nego poželjna. Vrlo sam zadovoljan ovim smještajem i zahvalan sam što sam ovdje, ne samo zbog toga što mi je ovdje udobno, već zbog toga što mogu nastaviti studirati ono što volim“, priznao je Patrik, student teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

„Prošle akademske godine bila sam stanovnica Caritasove kuće za mlade ‘Da život imaju!’. Kada sam prvi put došla u Kuću, nisam mogla ni zamisliti koliko plodova i blagoslova dobivam. Kuća je vjetar u leđa mladima i studentima, kao i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Jedan od primjera odvažnosti i pozitive u Republici Hrvatskoj. Osim što je sve novouređeno i što svaki kat ima sobe i kuhinju s dnevnim boravkom, Kuća se dobro održava. Poslovi po katovima se raspoređuju na način da mladi održavaju i čiste kat na kojem borave. Na taj način, mlade ljude se potiče na odgovornost kao i na timski rad što smatram iznimno bitnim. Za poteškoće i sve potrebe korisnici se uvijek mogu javiti voditeljici i psihologu koji su nam uvijek na raspolaganju. Smatram to bitnim i važnim za emocionalni i psihološki razvoj studenata kao i prilikom za rad na sebi. Kuća za mlade je idealna prilika za osamostaljivanje, ali i za stjecanje prijateljstava. Iako je dolazak u novi grad sa sobom donio puno izazova, uvijek volim reći da mi je na put donio i boravak u Kući za mlade, što je jedno od mojih ljepših iskustava u životu“, istaknula je Ivana, bivša korisnica Kuće za mlade.

No korisnici Kuće za mlade „Da život imaju!“ nisu samo oni koji primaju pomoć već se i oni, koliko im dopuštaju studentske i/ili radne obveze, uključuju u pomaganje potrebitima kroz Caritasove projekte i aktivnosti. Unatoč izvanrednim okolnostima i uz poštivanje epidemioloških mjera korisnici Kuće su tijekom 2020. godine odradili 440 sati volonterskog rada.

Fotografije: Arhiv CZN-a
Daniela Petković, Matija Trupinić i Stjepan Moškatelo

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr