Susret kardinala Bozanića i štićenika Caritasove Kuće sv. Franje

Uoči blagdana omiljenog dječjeg sveca sv. Nikole biskupa Kardinal je djeci darovao krunice i slatkiše, na čemu su mu zahvalili i pozvali ga da ih ponovno posjeti u Vugrovcu.

Pročelje Zagrebačke prvostolnice bez skela otkriva ljepotu svetosti

Ovih dana, nakon dugo vremena, zbog daljnjih radova na obnovi pogled na prednji dio katedrale ne zaklanjaju skele. Samim time pogledu su nam se otkrili i kipovi svetaca kojima je ukrašeno pročelje katedrale i kojima se čovjek rado utječe u zagovor ili moli za pomoć kada je pritisnut kojom nevoljom ili životnom poteškoćom.

Obred paljenja druge adventske svijeće

U ovo vrijeme došašća, uz navještaj Božje riječi, za vrijeme blagoslova adventskog vijenca ili panja te uz paljenja svijeća na njemu, o ovim Gospodnjim otajstvima razmišljat ćemo uz riječi blaženoga Alojzija, kako bismo uvijek s njim mogli spremno ispovijedati: „Isus Krist je Bog! Za njega smo spremni umirati svaki dan i svaki čas!“

Kardinal Bozanić predvodi misno slavlje proglašenja crkve sv. Antuna Padovanskoga manjom bazilikom

Svečanost proglašenja bit će održana na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, u četvrtak 8. prosinca 2022. Euharistijom u 19 sati predsjedat će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a Dekret pape Franje pročitat će apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca nalazi se na Kaptolu 28 i služit će kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine.

Raspored misa i ispovijedanja dostupan je na poveznici.
"Bez obzira u kakvim se teškoćama nalazili i koliko dugo one trajale, ne prestajemo upućivati molitve Bogu po zagovoru dragoga nam svjedoka vjere blaženog Alojzija, koji je živio od pouzdanja u Božju volju i slijedio Njegove putove." #kardinalBozanić

Aktualnosti

Susret kardinala Bozanića i štićenika Caritasove Kuće sv. Franje

Uoči blagdana sv. Nikole Kardinal je djeci darovao krunice i slatkiše.

Adventska duhovna obnova zaposlenika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Duhovnu obnovu vodio je vlč. Branimir Budinski.

Knjiga mjeseca: Velika knjiga božićnog vremena

Grün pristupa došašću i božićnom vremenu gledajući ih očima biblijske egzegeze.

Otvoren jubilej 100 godina franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaveru

Misno slavlje predvodio je provincijal fra Ivo Martinović.

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Pročelje Zagrebačke prvostolnice bez skela otkriva ljepotu svetosti

Ovih dana zbog radova na obnovi pogled na prednji dio Katedrale ne zaklanjaju skele.

Za obnovu crkve u Bukevju osigurano 8 milijuna kuna

Crkva je u petrinjskom potresu 2020. doživjela značajna oštećenja i od tada se u njoj ne okupljaju vjernici.

Liturgijski pastoral

Godišnja euharistijska klanjanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji (I)

Ususret 250. obljetnici uvođenja i o 110. obljetnici obnove ove pobožnosti.

Obred paljenja druge adventske svijeće

Druga nedjelja došašća slavi se 4. prosinca.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Riječ Svetog Oca

4.12.2022.

Došašće je milosno vrijeme da se oslobodimo licemjerja i oholosti

Draga braćo i sestre, Ivan nas svojim „alergijskim reakcijama“ potiče na razmišljanje. Nismo li i mi ponekad pomalo nalik tim farizejima? Možda gledamo druge s visoka, misleći da smo bolji od njih, da držimo život u svojim rukama, da ne trebamo svaki dan Boga, Crkvu, braću i sestre, a zaboravljamo da samo u jednom slučaju smijemo drugoga gledati odozgo prema dolje: kad mu treba pomoći da ustane, samo tada, ni u jednom drugom slučaju nije dopušteno gledati s visoka. Možda čak mislimo da smo bolji od drugih, da ne trebamo svaki dan Crkvu. Došašće je milosno vrijeme da skinemo sa sebe maske – svaki ih od nas ima, svaki ih od nas ima – i stanemo u red s poniznima, da se oslobodimo preuzetnosti u kojoj mislimo da smo sami sebi dovoljni, da odemo ispovjediti svoje grijehe, one skrivene, i prihvatimo Božje oproštenje, da se ispričamo onima koje smo uvrijedili. Tako započinje novi život. A put je samo jedan – poniznost: očistiti se od osjećaja nadmoći, formalizma i licemjerja, kako bismo u drugima gledali braću i sestre, grešnike kao što smo i mi sami, a u Isusu vidjeli Spasitelja koji dolazi radi nas, ne radi drugih, nego radi nas, onakvih kakvi jesmo, s našim siromaštvom, bijedama i manama, prije svega s našom potrebom da nas se pridigne, da nam se oprosti i da nas se spasi.

Riječ Nadbiskupa

1.11.2022.

Homilija kardinala Bozanića na svetkovinu Svih Svetih

Put Božjega milosrđa, put obraćenja i pomirenja s Bogom čisti nas od grijeha i usmjerava prema pravom cilju. Dobar životni odnos s Bogom temelj je na kojem se gradi svaki solidan odnos sa samim sobom, s drugima, s društvom i sa svemirom. To je put blaženstva. Ona su jednostavno neophodan uvjet za kršćanski život. Ideali koje nam evanđelje predstavlja nisu samo stupanj moralne ili vjerske savršenosti, oni su zapravo smjerokazi da se ostane na ispravnom putu. Ako se iz dana u dan ne ostvaruje poziv na siromaštvo duhom i čistoću srcem, na glad i žeđ za pravednošću, kao i na druga blaženstva, postoji opasnost da se luta stranputicama. Ostati na pravom putu znači živjeti ovozemaljski život u zajedništvu s Bogom, slijedeći Isusov primjer. To se očituje dobrotom srca, poniznošću, blagošću, milosrđem, osjetljivošću za pravednost, ljubavlju prema istini i zauzimanjem za mir. Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje. To je putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr