Dolazak relikvija bl. Karla Austrijskog u Hrvatsku

16.10.2014.

Na blagdan bl. Karla Austrijskog, u utorak 21. listopada u 18 sati u zagrebačkoj prvostolnici pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško predvodit će svetu misu zahvalnicu prigodom uručenja relikvija blaženoga Karla Austrijskoga.

Relikvije dolaze u Hrvatsku posredstvom Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite, te će se kao dar Zagrebačkoj nadbiskupiji čuvati u riznici zagrebačke prvostolnice.

Carsku i kraljevsku kuću Habsburg-Lothringen zastupat će Njezina Carska i Kraljevska Visost nadvojvotkinja Anne Gabrielle Austrijska, udovica nadvojvode Rudolfa, najmlađeg sina blaženog Karla Austrijskog i službenice Božje Zite od Bourbon-Parme.

Ovim euharistijskim slavljem, koje će svojom prisutnošću uveličati značajni broj hrvatskih povijesnih postrojbi, obilježava se i deseta obljetnica beatifikacije Karla Austrijskog, zadnjeg hrvatskog kralja i oca nadvojvode dr. Otta von Habsburga, bivšeg europskog zastupnika i velikog prijatelja Hrvatske.

Cilj Karlovoga života bio je pokušati prepoznati Božju volju na najjasniji način i ostvariti ju na najsavršeniji način, kako kao car i kralj tako i kao suprug i otac obitelji. Budući da je bio pozvan vladati u tijeku Prvoga svjetskog rata, pokušao je svim svojim snagama zaustaviti rat i bio je jedini vladar koji je podržao mirovne inicijative pape Benedikta XV.

Na koncu je darovao svoj život Bogu za svoje narode preminuvši u 34. godini života s pogledom upravljenim prema Presvetome Sakramentu kojega je toliko volio, izgovorivši: „Neka bude volja tvoja … dođi, Isuse“.     

Dana 3. listopada 2004. godine sveti Ivan Pavao II. proglasio je blaženim cara i kralja Karla I. (IV.) Austrijskog, vladara njegovih roditelja, zahvaljujući kojemu je dobio i ime Karol (Karlo na poljskom). Nije slučajno da je dan njegovog vjenčanja s princezom Zitom od Bourbon-Parme, 21. listopada (1911. godine) tada papa objavio kao datum sjećanja na novog Blaženika umjesto dana njegova rođenja za nebo (dies natalis), što je inače uobičajeno.

Godine 2008. Kongregacija za kauze svetaca odobrila je otvaranje procesa beatifikacije službenice Božje Zite u francuskoj biskupiji Le Mansa. Molimo se stoga da i službenica Božja Zita bude poput supruga Karla uzdignuta na čast oltara kako bi zajedno postali uzor ljubavi i vjernosti za bračne parove.


 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr