HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.12.2017.

Dobrotvorni koncert Nadbiskupske klasične gimnazije „Advent na Šalati“



U petak 15. prosinca ove godine u sjemenišnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova održao se tradicionalni dobrotvorni koncert Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu pod nazivom „Advent na Šalati“.

Ovogodišnji – petnaesti po redu – „Advent na Šalati“ višetjedno je događanje koje adventsko vrijeme u ovoj srednjoj školi čini vremenom dobrih djela i kršćanskog zajedništva: višetjedno spremanje darova, uvježbavanje odabranih glazbenih točaka, vrhunac je u koncertu, a sve završava dobrotvornom prodajom prigodnih darova i druženjem svih sudionika, učenika, profesora, roditelja i gostiju uz čaj i domaće slastice u prostorima polukata Rektorata Međubiskupijskog sjemeništa.

Prikupljeni novac ići će u dobrotvorne svrhe za najpotrebnije učenike NKG-a.

Koncert je započeo adventskim himnom „Veni, veni, Emmanuel“ u izvedbi mješovitog zbora NKG-a pod ravnanjem prof. Ankice Juričić. Nakon uvodne pjesme uslijedio je pozdrav nove ravnateljice Nadbiskupske klasične gimnazije prof. Ljube Duvnjak. Svoj pozdravni govor započela je riječima: „Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem što ste odvojili dio svoga vremena da ovu lijepu večer provedete upravo s nama. U vremenu došašća, kada cijeli svijet iščekuje dolazak Svjetlosti koja osvjetljava put zalutalima, i naša škola želi biti dio te iste Svjetlosti koja će rasvijetliti put zalutalih i pozvati ih k sebi.

Smisao ovoga adventskog koncerta jest zajedništvo koje upravo možemo doživjeti ovdje, u ovoj crkvi, na ovom mjestu. U užem smislu zajedništva želimo povezati i kršćansku solidarnost na koju smo svi pozvani. (...) Često zaboravimo da se Božić ne događa samo jednom godišnje, na dan rođenja Svjetlosti, on se događa svaki dan. Bog nas poziva na opreznost u osluškivanju potreba drugih. (...) U ovoj lijepoj večeri željela bih istaknuti kršćansku radost. Radost je plod Duha Svetoga koji nas uvodi u svu istinu, istinu o Bogu koji dolazi čovjeku u susret, koji zbog ljubavi prema čovjeku postaje čovjekom. Božji dolazak u naš život izvor je radosti. Zato apostol Pavao ponavlja: Gaudete in Domino semperRadujte se u Gospodinu uvijek (Fil 4, 4). Ne dopustimo da nas potopi samo jedna bujica, imajmo povjerenja u Gospodina i njegovu ljubav.“



Zaključujući svoj pozdravni govor, Ravnateljica je zahvalila mnogima koji su doprinjeli realizaciji ovoga projekta: „Želim zahvaliti i svima onima koji su neumorno pripremali ovaj događaj od iznimne važnosti za našu školu. Posebnu zahvalnost želim izreći našoj cijenjenoj prof. Ankici Juričić, bez koje ovaj događaj ne bi postigao ovakvu razinu na kojoj se nalazi svih ovih godina. Ona je ta koja je visokostručno i s ljubavlju pripremala učenike, odabrala repertoar večerašnjih izvedbi i pozvala naše večerašnje goste. Hvala svima u ime cijele škole.“

Čestitajući Božić i novu godinu svim okupljenim sudionicima koncerta, u ime svih djelatnika i učenika škole, prof. Duvnjak je potaknula na promišljanje: „Ponesimo u srcu misao – Božić je Božji susret s ljudima! Molimo jedni za druge da ovoga Božića susretnemo Boga koji nas ljubi neumorno i bezuvjetno, kako bismo i mi, nadahnuti Božjom ljubavlju, hrabro krenuli jedni drugima u susret“, zaključuje ravnateljica.

Program koncerta sastojao se od 16 skladbi koje su izveli: Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem prof. Ankice Juričić, profesorski zbor „Didaskaloi“, Tamburaški orkestar Međubiskupijskog sjemeništa pod dirigentskom palicom prof. Silvije Mužak te Komorni sastav učenika NKG-a i vokalni sastav „Gratia“ iz župe Brckovljani. Izvedene su skladbe iz opusa J. S. Bacha, W. A. Mozarta, M. Machera, I. Zajca, A. Vivaldija, M. Ivšića, I. Robića, R. Marka. Osim zborskoga pjevanja izvedene su i samostalne skladbe na glasoviru, orguljama, harmonici, gitari i violini nadarenih učenika ove katoličke gimnazije.

Radost došašća, zajedništvo i ljubav prema bližnjemu svjedočili su učenici NKG-a sa svojim roditeljima i prijateljima. I to je ono što ovu školu čini zajednicom koja odgaja i priprema za kršćanski život.
Ispišite stranicu: