Dan Duha Asiza 27. listopada obilježiti će se bez fizičkog molitvenog okupljanja, na razini osobne molitve vjernika

24.10.2020.

Dan Duha Asiza, međureligijski molitveni susret za mir u svijetu, nadahnut nezaboravnim susretom predstavnika velikih svjetskih religija, koji se na poticaj sv. Ivana Pavla II. dogodio u Asizu 1987., niz proteklih godina održavan je u crkvi svetoga Franje na Kaptolu, u organizaciji Franjevačkoga svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Kaptol, u suradnji s Povjerenstvom za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije.

Premda je crkva svetoga Franje na Kaptolu u ovogodišnjem potresu teško stradala te u njoj, u ovom trenutku, nije moguće vjerničko okupljanje, molitveni susret je i ove godine s radošću pripravljan. Susretljivošću braće franjevaca konventualaca, susret je trebao biti održan 27. listopada 2020., u crkvi svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Ipak, prateći razvoj situacije u svezi širenja virusa Covid-19 i broja oboljelih u Zagrebu i Hrvatskoj, kao organizatori donijeli smo odluku da ovogodišnji dan Duha Asiza ne obilježimo fizičkim okupljanjem na određenoj lokaciji. Umjesto toga pozivamo sve one koji žive vjeru u Boga, Oca svih ljudi, da ovogodišnji dan Duha Asiza, zajedno s nama, obilježe na osobnoj molitvenoj razini, to jest da postojano, a osobito 27. listopada 2020., kao braća i sestre, kao djeca istoga Oca, na način koji im je prikladan, mole za mir u nama i među nama, za mir u našim zajednicama, za mir u svijetu, za zdravlje ljudi i zdravlje međuljudskih odnosa.

Uzdamo se da ćemo se za Dan Duha Asiza 2021. moći – kao i ranijih godina – svi zajedno okupiti u crkvi svetoga Franje na Kaptolu.
                                               Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Kaptol
Povjerenstvo za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr