Crkveno poslanje vjeroučitelja je evangelizirati

1.12.2012.

 

Četiristotinjak vjeroučitelja/ica i odgojiteljica u vjeri, a u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi, okupilo se u subotu, 1. prosinca u zagrebačkoj prvostolnici na susretu s kardinalom Josipom Bozanićem povodom otvorenja Godine vjere. Tom su prigodom dodijeljeni i trajni mandati vjeroučiteljima koji su za to stekli uvjete.

Od vjeroučitelja se traži novi žar u naviještanju vjere
Prije početka euharistijskog slavlja, mons. dr. Ivan Šaško održao je kratko predavanje na temu Godine vjere. Biskup je razmatranje započeo analizom društva i vremena u kojem se zatičemo, istaknuvši osobito kulturološke i ideološke obrate kojih smo danas svjedoci. „Teško je iz svakodnevice iscijediti polet i oduševljenje za djelovanje, ali mi pak, vjernici, taj temelj imamo u Bogu i Kristu koji je došao ususret čovjeku. Osobito u Godini vjere, u vjerodostojnom susretu s drugima, uviđamo istinu da je vjera dragocjenost“, kazao je mon. Šaško, istaknuvši da kroz podjelu trajnih mandata, Crkva osobito poslanje daje vjeroučiteljima, kojima taj mandat donosi i nov životni program.
Biskup Šaško rekao je kako vjernici i vjeroučitelji snagu mogu osobito crpiti iz Drugog vatikanskog koncila i Katekizma Katoličke Crkve, koji su izvor depozita vjere. „Pred kušnjom sinkretizma od vjeroučitelja se u pristupu učenicima traži uvijek novi žar u naviještanju vjere, jer učenici su u svakom pogledu djeca svoga vremena“, smatra biskup.
Govoreći o današnjici, biskup je rekao kako nam recentne antropološke promjene izmiču kršćansko antropološko poimanje i odgovore nude sociološkim sredstvima i metodama. „Ne čudi da su nam danas poljuljana 3 gnijezda za prenošenje vjere - obitelj, škola i domovina. Nemoguće je kod učenika stoga vjeru pretpostaviti, a nailazi se na sve veću vjersku nepismenost i premalo izoštrene savjesti“, kazao je, te zaključio da evangelizacija danas nudi novu metodu – metodu iznenađenja.

Vjeroučitelj mora prvenstveno biti vjernik
Svečano euharistijsko slavlje predslavio je uzoriti nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u svojoj propovijedi izrazio zajedništvo Crkve upravo kroz poslanje vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri. „Riječ Božja donosi poruku nade“, istaknuo je kardinal, podsjećajući da i sam Katekizam Katoličke Crkve započinje poglavljem o Vjerovanju.
Također, kardinal je rekao kako svi vjernici u sebi nose osobnu vjeru, ali da se ona ispovijeda u zajednici Crkve. „I vjeroučitelj stoga mora prvenstveno biti vjernik, gdje se osobno iskustvo vjere veže sa znanjem stečenim kroz studij. Crkva vjeroučitelju daje mandat jer u školi, on po želji roditelja, njihovoj djeci predaje upravo katolički vjeronauk“, naglasio je kardinal, te dodao da se pred vjeroučitelje postavlja i osobit zadatak - ne činjenje čudesa, nego pomoć koju Isus traži od nas da bi on izvodio čudesa.
Kardinal smatra kako se uloga vjeroučitelja očituje u dovođenju djece i mladih pred Krista, ali i u pripremanju puta na kojem Isus čini čudo obraćenja.
„Taj pak zadatak vjeroučitelj može izvršiti samo ako je u molitvi i preko sakramenata povezan s Kristom“, objasnio je, te zaključio kako vjeroučitelji, po crkvenom poslanju, imaju osobitu dužnost evangelizirati.
Nakon popričesne molitve, kardinal je to osobito poslanje u vidu trajnog mandata (missio canonica) za poučavanje vjeronauka u školi, odnosno za provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama, dodijelio kandidatima koji su za to stekli uvjete – njih 14.  Uslijedila je i obnova vjeroučiteljskog poslanja koju su izrekli svi prisutni vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, koje je kardinal prije završnog blagoslova još jednom ohrabrio za djelovanje i zahvalio na svim dosadašnjim naporima i zauzimanju u njihovu poslanju.

(Sanja Plevko)
Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr