Pročelje Zagrebačke prvostolnice bez skela otkriva ljepotu svetosti

Ovih dana, nakon dugo vremena, zbog daljnjih radova na obnovi pogled na prednji dio katedrale ne zaklanjaju skele. Samim time pogledu su nam se otkrili i kipovi svetaca kojima je ukrašeno pročelje katedrale i kojima se čovjek rado utječe u zagovor ili moli za pomoć kada je pritisnut kojom nevoljom ili životnom poteškoćom.

Obred paljenja druge adventske svijeće

U ovo vrijeme došašća, uz navještaj Božje riječi, za vrijeme blagoslova adventskog vijenca ili panja te uz paljenja svijeća na njemu, o ovim Gospodnjim otajstvima razmišljat ćemo uz riječi blaženoga Alojzija, kako bismo uvijek s njim mogli spremno ispovijedati: „Isus Krist je Bog! Za njega smo spremni umirati svaki dan i svaki čas!“

Kardinal Bozanić predvodi misno slavlje proglašenja crkve sv. Antuna Padovanskoga manjom bazilikom

Svečanost proglašenja bit će održana na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, u četvrtak 8. prosinca 2022. Euharistijom u 19 sati predsjedat će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a Dekret pape Franje pročitat će apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca nalazi se na Kaptolu 28 i služit će kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine.

Raspored misa i ispovijedanja dostupan je na poveznici.
"Bez obzira u kakvim se teškoćama nalazili i koliko dugo one trajale, ne prestajemo upućivati molitve Bogu po zagovoru dragoga nam svjedoka vjere blaženog Alojzija, koji je živio od pouzdanja u Božju volju i slijedio Njegove putove." #kardinalBozanić

Aktualnosti

Pročelje Zagrebačke prvostolnice bez skela otkriva ljepotu svetosti

Ovih dana zbog radova na obnovi pogled na prednji dio Katedrale ne zaklanjaju skele.

Prije 70 godina Alojzije Stepinac proglašen kardinalom

"Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti Otac ovo učinio…"

Dodijeljene stipendije za ak. g. 2022./2023. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Iz HKS-ovog Stipendijskog fonda ‘Marko Franović’ i iz vlastitih sredstava Sveučilišta. 

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Pročelje Zagrebačke prvostolnice bez skela otkriva ljepotu svetosti

Ovih dana zbog radova na obnovi pogled na prednji dio Katedrale ne zaklanjaju skele.

Za obnovu crkve u Bukevju osigurano 8 milijuna kuna

Crkva je u petrinjskom potresu 2020. doživjela značajna oštećenja i od tada se u njoj ne okupljaju vjernici.

Liturgijski pastoral

Obred paljenja druge adventske svijeće

Druga nedjelja došašća slavi se 4. prosinca.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Riječ Svetog Oca

30.11.2022.

Kateheze o razlučivanju. 10. Istinska utjeha

Nastavljajući naše razmišljanje o razlučivanju, a osobito o duhovnom iskustvu zvanom „utjeha“, o kojem smo govorili prošle srijede, zapitajmo se: kako prepoznati istinsku utjehu? To je vrlo važno pitanje za dobro razlučivanje, kako se ne bismo dali zavesti na krivi trag u traženju našeg pravog dobra.
Neke od kriterija možemo naći u odlomku iz Duhovnih vježbi svetoga Ignacija Loyolskog. „Treba da dobro pazimo – kaže sveti Ignacije – na slijed misli; pa ako su početak i sredina i svršetak u svemu dobri, skloni svakom dobru ili onome što je u svemu dobro: to je znak dobra anđela. No ako misli koje nam dolaze završe nečim što je zlo, ili što rastresa dušu, ili što je manje dobro negoli je ono što je duša na početku bila poduzela da će učiniti; ili je čini mlitavom, uznemiruje je ili uzburkava, otimajući joj mir i pokoj što ga je prije uživala, to je jasan znak da to dolazi od zla duha, neprijatelja našeg napretka i vječnog spasenja“ (br. 333). I to je istina: postoji prava utjeha, ali postoje također utjehe koje nisu prave. Zato treba dobro razumjeti put utjehe: kako se odvija i gdje me vodi? Ako me vodi do nečega što ne pristaje, što nije dobro, tada utjeha nije prava, to je „mućak“, recimo to tako.

Riječ Nadbiskupa

1.11.2022.

Homilija kardinala Bozanića na svetkovinu Svih Svetih

Put Božjega milosrđa, put obraćenja i pomirenja s Bogom čisti nas od grijeha i usmjerava prema pravom cilju. Dobar životni odnos s Bogom temelj je na kojem se gradi svaki solidan odnos sa samim sobom, s drugima, s društvom i sa svemirom. To je put blaženstva. Ona su jednostavno neophodan uvjet za kršćanski život. Ideali koje nam evanđelje predstavlja nisu samo stupanj moralne ili vjerske savršenosti, oni su zapravo smjerokazi da se ostane na ispravnom putu. Ako se iz dana u dan ne ostvaruje poziv na siromaštvo duhom i čistoću srcem, na glad i žeđ za pravednošću, kao i na druga blaženstva, postoji opasnost da se luta stranputicama. Ostati na pravom putu znači živjeti ovozemaljski život u zajedništvu s Bogom, slijedeći Isusov primjer. To se očituje dobrotom srca, poniznošću, blagošću, milosrđem, osjetljivošću za pravednost, ljubavlju prema istini i zauzimanjem za mir. Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje. To je putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr