Božićni susret predstavnika pokreta, udruga i zajednica s kardinalom Bozanićem

19.12.2016.Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u ponedjeljak, 19. prosinca 2016. godine u Nadbiskupskom dvoru s predstavnicima pokreta, udruga i zajednica koji djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije.

Biskupski vikar za laike i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač u svom je obraćanju podsjetio da je papa Franjo u svome apostolskom pismu, kojim je na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije ove godine od više papinskih vijeća oblikovao novi Dikasterij za laike, obitelj i život, napisao da je Crkva kao brižna majka koja je stoljećima vodila brigu za vjernike laike, obitelji i za život te se kao takva trudila zrcaliti Spasiteljevu milosrdnu ljubav prema čovjeku.Kazao je kako Crkva, slijedeći smjernice Drugog vatikanskog koncila, podržava sve inicijative koje se odnose na evangelizacijsko djelovanje vjernika laika. Potiče se sudjelovanje vjernika laika u katehetskom poučavanju, sakramentalnom i liturgijskom životu, u misionarskom i karitativnom djelovanju, u djelima milosrđa – istaknuo je preč. Kovač.

Pastiri pak, nastavio je, potiču pastoralnu brigu za obitelji, brane prava i odgovornost obitelji u Crkvi i građanskom društvu, potiču inicijative za obranu ljudskog života od njegova začeća do prirodne smrti, podržavaju i ohrabruju organizacije i društva koja pomažu ženama i obiteljima da prime i čuvaju dar života. Ovdje se nalazimo s našim pastirom. Želimo Vam izraziti potporu u Vašoj službi pastira, a s druge strane, želimo osluškivati Vaše smjernice za jačanje crkvenosti i širenje Kristova evanđelja – zaključio je preč. Kovač.
 
Božić je blagdan koji govori da se Bog spustio, umiješao u našu sredinu. Bog ne stvara neki umjetan život, On nam se približava tamo gdje jesmo, gdje radimo, gdje se mučimo, gdje se radujemo – rekao je kardinal Bozanić na početku svog obraćanja, dodajući kako mu je posebno drago što i djeca nazoče današnjem susretu. Ona su znak radosti. Djeca su najbliža Božiću jer je Isus postao malo dijete – naglasio je Kardinal.Govoreći o svrsi pokreta, udruga i zajednica, napomenuo je kako svi oni nastaju kako bi pomogli svojim članovima da što bolje žive svoj kršćanski poziv te da ih što više uključe u široku misiju koju ima Crkva.Želim vam da, s jedne strane, sami sebe izgrađujete iz dana u dan kako biste postali ono na što ste pozvani po sakramentu krštenja, a s druge strane, želim da se svatko od vas još više pita: Bože, gdje me ti želiš u mojoj Crkvi, u mojoj nadbiskupiji, u mojoj župi? – kazao je Kardinal, zaključivši kako je uloga vjernika laika u svijetu da utjelovi Evanđelje tamo gdje živi i djeluje.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr