HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.12.2018.

Božićna misa u remetinečkom zatvoru

U petak, 21. prosinca 2018. u zatvoru u Remetincu, služena je prva ovogodišnja božićna misa. Osamdesetak uznika, pravosudna policija i nekoliko članova uprave, zajedno, u jedan glas molili su, pjevali  božićne pjesme i sudjelovali u misnom slavlju. Svetu misu predvodio je vlč. Ivan Topolnjak, župnik Župe sv. Anđela iz Savskog Gaja, čiji je sastavni dio i remetinečki zatvor. Mješoviti župni zbor predvodio je liturgisko pjevanje.

U prigodnoj propovijedi župnik se osvrnuo na pročitano evanđelje. Bog se prije više od dvije tisuće godina spustio među ljude, obukao se u tijelo čovjeka i živio život u svemu isti kao i narod oko njega. Jedino nije imao grijeha. I zato, jer je živio za istinu, za pravdu, za ljubav i dobrotu, nije bio shvaćen i prihvaćen. I tada, kao i danas, bilo je lakše živjeti bez Isusa, bez njegovog nauka, bez vjere.

Ivan evanđelista piše: svojima dođe, a oni vas ne primiše...već ga razapeše na križ. I to je prihvatio zbog velike ljubavi kojom nas ljubi. Na nama je samo da tu ljubav prepoznamo i da ju prihvatimo. Bog nas voli, kao dobri otac prašta nam naše pogreške i čeka da se promijenimo.

Božić je za to izvanredna prilika. Promjenom stava i opredjeljenja možemo započeti novi život, život s Bogom. Tada Božić ima smisla. Tada dobivamo istinski mir i veliku radost i to bez obzira gdje se nalazili. Bog je ionako svuda oko nas i s nama.


Anica Vrdoljak
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: