Božićna duhovna obnova

17.12.2011.

Priprava za proslavu Kristova rođenja u zagrebačkoj župi sv. Pavla u Retkovcu, uz brojne aktivnosti raznih župnih skupina tijekom Došašća, uokvirena je božićnom duhovnom obnovom za sve župljane koju je od srijede 14. do petka 16. prosinca predvodio o. Stjepan Fridl, DI, glavni urednik Radio Marije. U koncelebraciji domaćega župnika Dragutina Cerovečkog, tijekom sva tri dana o. Fridl je predslavio sv. Misu tijekom koje je održao prigodnu propovijed. Nagovor nakon Mise posvetio je što boljoj pripravi vjernika za božićnu župnu ispovijed koja je održana dan nakon duhovne obnove, u subotu 17. prosinca.

Susret Isusa i Samarijanke na Jakovljevome zdencu (Iv 4,6-19), prvoga dana duhovne obnove, bio je polazište za govor o sakramentu ispovijedi. Prva je to ispovijed u povijesti, istaknuo je o. Fridl, kad je jedno biće otkrilo Gospodinu svoje srce i priznalo svoje grijehe. Plod sakramenta ispovijedi treba biti kao i kod Samarijanke koja je nakon susreta s Bogom ostavila krčag pred zdencem i potrčala u grad objaviti svima Radosnu vijest. Isus tada od stranca postaje prorok, onaj koji vraća i obnavlja život. Napraviti korjeniti zaokret u životu i ne osvrtati se više unatrag, pravi je plod susreta s Isusom u sakramentu ispovijedi.

Drugoga dana duhovne obnove o. Fridl je govorio o otajstvu Isusove nazočnosti u komadiću kruha u svetoj pričesti. Iako to nije morao, Isus je kao čovjek savršeno poštivao sve ovozemaljske zakonitosti, osim što je činio čudesa. Nakon uskrsnuća Isus očituje svoju božansku narav kojoj ništa nije nemoguće: ulazi kroz zatvorena vrata, ukazuje se na raznim mjestima itd. Tako Isusu nije nemoguće prebivati u maloj bijeloj hostiji, ali pitanje je kako mi pristupamo tom najvećem otajstvu Njegove ljubavi?!

„Poravnite put Gospodinu“, bila je misao vodilja trećega dana duhovne obnove. Bog zna da smo slabi, ali uvijek nam ostavlja mogućnost obraćenja. Na primjeru uskrsloga Isusa koji apostolu Petru tri puta postavlja pitanje: „Šimune Ivanov, ljubiš li me?“ (Iv 21,15-17), o. Fridl je pojasnio tri koraka na putu obraćenja koji bi se trebao dogoditi u ispovijedi. „Prvi korak - suočiti se sa stvarnošću, prepoznati svoje grijehe i doživjeti žaljenje zbog njih. Drugi korak – osjećati stid zbog onog što sam učinio, ali i zazivati Božje milosrđe. Treći korak – za razliku do Jude koji se objesio, poput Petra ponizno priznati i kajati se, tražiti oproštenje“.

Prema tome, „zašto su naše ispovijedi uvijek ponavljanje istih grijeha, zašto ne doživljavamo nikakvu promjenu, ne mijenjamo se?,“ upitao je o. Fridl te zaključio: „Ispovjediti grijehe znači iskreno ispripovijediti Isusu kakav jesam. Priznati da sam povrijedio Ljubav – Boga i to me boli. Kad doživim grijeh na trećoj dimenziji, gdje sam sâm sa svojim Bogom, a zbog toga mi je žao i ponizno kažem OPROSTI mi Oče, kajem se; tada se događa oproštenje i to je put istinskog obraćenja“.

Verica Kraš Villa

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr